„Klubrádió
A lényeg

24.hu: Tiborcz holdudvarához sorolt cégnek termel milliárdos nyereséget a magyarországi vérplazmabiznisz

4/10/2022 14:26

| Szerző: Klubrádió

Egyre több pénzt hoz a vérplazmabiznisz: a 24.hu írt arról, hogy a Tiborcz István miniszterelnöki vej holdudvarához sorolt Plasma Expert Zrt. a tavalyi eredmény után több mint 1,8 milliárd forint osztalékot fizetett tulajdonosának. A portál értesülései szerint euróban fizetik ki a nyereséget, a szálak Dubaj közelébe vezetnek.

Mint a 24.hu írja, az 1,8 milliárd felülmúlja az eddigi csúcsot, a 2020-ban, a Covid-járvány kitörésének évében kifizetett 1,6 milliárd forintot. Így a cégből 2016-os alapítása óta, öt év alatt összesen bő 3,6 milliárd forint profitot vettek ki.

A Plasma Expert friss mérlegéhez fűzött kiegészítésben azt írják magukról, hogy „a tulajdonosok a fordulónapon kizárólag külföldi illetőségű személyek.” A cégpapírokból annyi látszik, hogy a 100 százalékos tulajdonos változatlanul a Golden Bay Trading FZE, amely az Egyesült Arab Emírségekben, a dubaji repülőtér közelében van bejegyezve egy szabadkereskedelmi zónában, ahol igen kedvezők a cégműködtetés feltételei. Nem kell adót fizetni a nyereség után, és – az offshore-világhoz hasonlóan – a tulajdonosi összetétel is homályban marad.

Szintén a 24.hu írt korábban arról, hogy a plazmás cég személyi szálakon összeköthető az Elios Zrt.-vel és így az Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István körül kialakult üzleti körrel. A Plasma Expert ügyvezetője induláskor Hauberl Gergely volt, aki azzal vált ismertté, hogy az Elios igazgatósági tagja lett. A települési közvilágítási projektek sorát – az unió hivatala szerint csalással – elnyerő Elios Tiborcz érdekeltségébe tartozott, amíg ki nem vásárolta Paár Attila győri milliárdos, aki egyébként Tiborcz üzlettársaként is ismert. Hauberl akkor jelent meg az Eliosnál, amikor Paár beszállt a WHB Befektetési Kft.-n keresztül a közvilágításszerelő cégbe, és úgy tartották, hogy ő az operatív kapcsolat a milliárdoshoz. Paár visszautasította, hogy köze lenne a vérplazmacéghez, de a Plasma Expert alapítója, a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. nem esett messze a WHB-csoporttól, akkoriban biatorbágyi fióktelepének a címe megegyezett a csoport főcégének, a West Hungária Bau Kft.-nek a székhelyével.

Az emíltett Golden Bay-t Ládi Szabolcs Zoltán képviseli a cégpapírokon, azon is, amelyben a méretes osztalékkifizetésről döntöttek. Ezekből kiderül, hogy már decemberben megkezdték a nyereség kilapátolását a cégből, és az is, hogy euróban fizetik ki a több mint 1,8 milliárd forintnyi osztalékot.

A Plasma Expert egy ideje már vagyonkezelőként működik, négy leánya az ország különböző pontjain működő centrumokban (Ajkán, Békéscsabán, Kecskeméten, Salgótarjánban, Szolnokon, Tatabányán és Veszprémben) gyűjti a vérplazmát, tőlük folynak be a százmilliók. A legjobb eredményt a tatabányai Vértes Plazma Kft. érte el tavaly, összesen több mint 628 millió forint osztalékkal gazdagította az anyavállalatot.

Ami az árbevételt illeti, a Plasma Expert összes bevétele tavaly megközelítette a 6 milliárd forintot, és ennek csaknem fele, 2,7 milliárd a leányvállalatoknak nyújtott szolgáltatásból adódik, a plazmagyártásból 1,7 milliárd folyt be, szerelékértékesítés címén 1,4 milliárd forint szerepel az összesítésben. Az export 1,7 milliárd forintot tett ki, a teljes összeg gyógyszeralapanyag-gyártásból származik.

A beszámolóból az is kiderül, hogy a vérplazmás cég 282 millió vissza nem térítendő támogatást kapott, annyit közöl róla, hogy ez központi támogatás, és tavaly még csak a kisebb részét használták fel. Hogy mire kapták a szubvenciót, uniós vagy a központi költségvetés a forrása, azt nem részletezték, mert szerintük a jogszabály ezt számukra nem írja elő.

A 24.hu úgy összegzi a helyzetet: A Plasma Expert jól keres a Magyarországon nyomott áron elérhető plazmán, a profit viszont nem marad a határokon belül, ha hinni lehet a cégpapíroknak, akkor a pénz az emírségek offshore-homályába vész.

Vérplazmaügyben korábban arról számoltunk be mi is, hogy jogerősen felmentette a bíróság a Válasz Online újságíróját a rágalmazás vétsége miatt indított magánvádas eljárásban. A fideszes publicista felesége a „Bayerné titokban adta el a multiknak a vérplazmát” című cikk miatt perelt, de a bíróság megállapította, hogy az újságíró valamennyi megállapítása tényekkel alátámasztott volt. A portál cikkében azt kifogásolták, hogy a Bayerné által vezetett intézmény titokban adta el újabb három évre az állami plazmát, mégpedig a világpiaci ár alatt. 

(Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba)