„Klubrádió
A lényeg

Vérplazmabiznisz: Bayer Zsolt felesége elbukta a rágalmazás miatt indított pert

11/05/2022 15:00

| Szerző: Klubrádió

Jogerősen is felmentette a bíróság a Válasz Online újságíróját a rágalmazás vétsége miatt indított magánvádas eljárásban. A fideszes publicista felesége a „Bayerné titokban adta el a multiknak a vérplazmát” című cikk miatt perelt, de a bíróság megállapította, hogy az újságíró valamennyi megállapítása tényekkel alátámasztott volt.

A portál kiemelte, hogy munkatársa ellen az eljárás nem ügyészi indítványra indult. Bayerné dr. Matusovits Andrea magánvádas pert indított, de az első- és másodfokú bíróság is megállapította, hogy az újságíró valamennyi megállapítása tényekkel alátámasztott volt. Mint írják, az akciót Bayer Zsolt publicista „vezette fel”, aki Bayerné férjeként publicisztikát írt arról, hogy a szerzőt börtönbe kellene zárni. 

Az eredeti cikk itt olvasható, ebben azt kifogásolták, hogy a Bayerné által vezetett intézmény titokban adta el újabb három évre az állami plazmát, mégpedig a világpiaci ár alatt. 

A Válasz Online azt írja, a bíróság elismerte, a cikk állításai „alkalmasak lehetnek a sértett becsületének csorbítására”, de nem büntethető az elkövető, ha a becsület csorbítására alkalmas tény valónak bizonyul.

Az ítélet szerint Bayerné dr. Matusovits Andrea közszereplő, a cikk a közérdeket szolgálja, kijelentéseinek ténybeli alapja van, „a vádlott újságíróként betartotta a szakmai szabályokat és jóhiszeműnek minősíthető”.  

Bayerné dr. Matusovits Andrea azt is kifogásolta, hogy az írásban Bayernének titulálták, ám a bíróság megállapította, jogszerűen, hiszen ez a neve.

A Válasz Online szerint a tényfeltáró cikk nem maradt hatástalan: az Országos Vérellátó Szolgálat az írás megjelenése után mégis  tendert írt ki a vérplazma értékesítésére, amelynek révén az eredetinél magasabb áron adják el a nemzeti vérkincs részét képező életmentő alapanyagot.

(fotó: MTI/Krizsán Csaba)