„Klubrádió

240 millióba kerülnek a vadászati világkiállítás szobrai és az agancskapu

21/04/2021 15:33

| Szerző: Klubrádió

240 millió forintot költenek szobrokra, amelyek közül a leginkább elhíresült a tíz tonna agancsból készülő kapu a vadászati világkiállításon, tudta meg a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Kocsis-Cake Olivio. Maga az expó 67 milliárd forintba kerül.

Márciusban derült ki, hogy a kormánynak kedves vadászati világkiállításra 10 tonna szarvasagancsból készít szobrot Szőke Gábor Miklós (aki mellesleg már a Magyar Nemzeti Banknak is készített több százmilliós alkotásokat). Ez lesz a jelen állás szerint 67 milliárd forintba kerülő expó főkapuja is. A 16 méter magas és 20 méter széles „bőgő gímszarvasbika fejszobra” a terv szerint a „magyar vadászok összefogását és a nemzet egységét” szimbolizálja majd.

Megnyílt a 26. FeHoVa Nemzetközi Kiállítás a Hungexpón
 
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke (b) és Kovács Zoltán, a 2021-es budapesti vadászati világkiállítás lebonyolításért felelős kormánybiztos a 26. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) kiállításon a megnyitó után a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2019. február 7-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd parlamenti képviselője ezért fordult kérdésekkel, ahogy írja, a KDNP fővadászához, Semjén Zsolthoz (aki az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke), helyette azonban Schanda Tamás, az  Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára válaszolt.

Az ellenzéki politikus azt írta: Schanda „nagyon szellemesen az „Egyik szemünk sír, a másik nevet” szólással kezdi válaszát, melyben leírja, örül az érdeklődésnek (...), másfelől szomorú az álhírterjesztés miatt. Mindenesetre az esemény honlapján mindenki utánajárhat, hogy több mint 240 millió forintért rendelnek különböző szobrokat.”

Kocsis-Cake Olivio arra nem kapott választ az államtitkártól, hogy mi szimbolizálja a nemzet egységét ezekben a szobrokban. Talán az, hogy mindannyian „hozzájárultunk” a költségekhez, amelyek várhatóan még növekedni is fognak – tette hozzá.

Bár jelenleg 67 milliárd forintnál tart a vadászati világkiállítás tervezett összköltsége, 2018 végén még 50 milliárd körüli összegről lehetett olvasni.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)