„Klubrádió
A lényeg

22 napja nem tart órákat az iskola folyosóján egyedül sztrájkoló tanárnő

20/01/2023 15:30

| Szerző: Klubrádió

Weszely Kinga, egy budapesti középiskola médiaszakos tanára már december 1-je óta az iskola folyosóján ül, nem tartja meg az óráit, így hívja fel a figyelmet a közoktatás problémáira.Már 22 napja nem tart órákat, több mint 100 órája maradt el, mégsem rúgták ki az iskolából.

A Telexnek azt mondta, hetente 3-4 óráját tudják szakszerűen helyettesíteni, viszont az órái többségénél csak felügyelet van, vagy el is maradnak. Weszely azért minden csoportjával igyekszik valamilyen formában tartani a kapcsolatot, az érettségizőkkel egyénileg konzultál továbbra is.

Az akciója kezdete óta egyszer kapott figyelmeztető levelet, január 12-én. Mivel már decembertől tart a munkabeszüntetése, így a polgári engedetlenséggel töltött órák után hivatalosan nem kellett volna fizetést kapnia. De Weszely azt mondta, hogy a decemberi bérjegyzékében több munkabeszüntetéssel töltött napjának is nyoma veszett, és úgy könyvelték el őket, mintha dolgozott volna. Ugyanezt tapasztalta másik nyolc tankerületből 27 kollégája is. „Mivel a bérpapíron nincs összegszerű részletezés, nem tudom, hogy a levont összeg mit fed le, de feltételezem, hogy az elmaradt óráim csak egy részét könyvelték el.”

Azt mondta, azért tart ki még mindig, mert december 1-je óta újabb két kollégáját rúgták ki, akik részt vettek a polgári engedetlenségben. Egyikük egy pécsi tanár volt, a másikuk egy nyugdíjas matektanár, de mivel ők próbaidőn voltak, így a tankerületeknek nem kellett indokolniuk az elbocsátásukat. Weszely Kinga szerint a tankerület dolga lenne, hogy biztosítsa a gyerekek tanuláshoz való jogát, ez most az iskolákban nem valósul meg.

„Ebben a helyzetben nem maradhatok csöndben. Tisztában vagyok vele, hogy nem egyedül fogok a kiállásommal változásokat elérni az oktatásban, csak egy csepp vagyok a tengerben. De annak muszáj lennem” – fogalmazott.

(Kiemelt kép: Pixabay)