„Köszönjük,
A lényeg

Elbocsátottak egy nyugdíjas matematikatanárt, aki többször részt vett polgári engedetlenségben

12/01/2023 15:30

| Szerző: Klubrádió

Azonnali hatállyal megszüntette a tankerület Szabó Márton közalkalmazotti jogviszonyát, aki nyugdíjasként, részmunkaidőben tanított matematikát a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikumban, és rendszeresen részt vett a polgári engedetlenségi akciókban – tudta meg a Telex. 

Szabó Mártonnak december 31-én járt volna le a próbaideje, de a tankerület december 19-i keltezésű levelében jelezte: december 30-án indoklás nélkül megszűnik a jogviszonya.

Szabó decemberben 36 óráját nem tartotta meg, mert polgári engedetlenséggel tiltakozott a közoktatás problémái ellen. Az ő esete hasonlít ahhoz a pécsi tanáréhoz, akinek szintén indoklás nélkül mondtak fel a próbaideje alatt, és aki hasonlóan aktívan részt vett a tiltakozásokban.

Viszont annyiban egyedi esetről van szó – írja a Telex –, hogy Szabó Márton elmúlt 70 éves, nyolc éve ment nyugdíjba, és két és fél éve kezdte a tanári pályafutását a Jaschik középiskolában. Korábban közgazdász-matematikusként szerzett diplomát, és elemző közgazdászként dolgozott. Valamennyi tapasztalata már volt, mert korábban is korrepetált diákokat és egyetemen is tartott előadásokat. A felesége is tanár, ő is a Jaschik Álmos Szakgimnáziumban tanít. Így került kapcsolatba az iskolával 2020 nyarán, ugyanis matematikatanárt kerestek az intézménybe, és Szabó úgy volt vele: ha elfogadják a diplomáját, szívesen tanítana.

Korábban a Kölcseyből öt, majd több budapesti gimnáziumból nyolc tanárt bocsátottak el, akik részt vettek a polgári engedetlenségben.

(Képünk illusztráció, fotó: MTI/Bruzák Noémi)