„Klubrádió
Fülbevaló

Horkolás – Veszélyesebb, mint gondolnánk

23/04/2019 14:21

| Szerző: Klubrádió

Ha hosszabb ideig nem teszünk semmit a horkolás, az éjszakai légzéskimaradás ellen, az akár infarktushoz, sztrókhoz is vezethet.

2019. április 23. Fülbevaló - részlet 19.04.23. Molnár Viktória
07:51
00:00

Nem csak kellemetlen a horkolás, hanem veszélyes is lehet, különösen, ha alvás közbeni légzéskimaradással párosul. Ha fáradtan, ingerlékenyen, fejfájással, izzadva ébred valaki, száraz a szája, gyaníthatóan horkol akkor is, ha nem figyelmeztetik. Életkortól és nemtől függetlenül előfordulhat, és komolyan kell venni, mert hosszabb idő alatt cukorbetegséghez, szívritmus zavarhoz, infarktushoz, sztrókhoz, demenciához is vezethet.

Dr. Molnár Viktória, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika tanársegédje ismertette, mi a teendő, ha az ember már tudja, hogy ilyen problémája van, és az tartósan fennáll. Kezdhetjük a háziorvosnál, vagy fül-orr-gégésznél is. A szakorvos kikérdez, vagy egy kérdőívet töltet ki velünk, ha szükséges, endoszkópos vizsgálatot is végez. Léteznek olyan szűrőkészülékek amelyeket haza lehet vinni és az alvás közben rögzíti, hogy volt-e légzéskimaradás, ami segít az orvosnak pontos képet alkotni. A továbbiakban következhet egy alváslaborban végzett vizsgálat.

A horkolás súlyosságától függően alkalmazhatnak különböző szájba helyezhető eszközöket, de műtétre is sor kerülhet. Az alkoholfogyasztás, a dohányzás hajlamosít a horkolásra, mint ahogy az elhízás is, ezek tehát kerülendő rizikófaktorok.

Kovács M. Veronika interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Flickr.com.