„Köszönjük,

Archívum

Keresés az archívumban

Reggeli gyors (2024. június 17., hétfő 06:00)

Műsorvezetők:
Panxnotded Miklós
Selmeci János
Herskovits Eszter
Dési János
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre

2024. június 17., Hétfő 06:00

Százezrek tüntettek a szélsőjobb ellen FranciaországbanSoós Eszter Petronella politológus, Franciaország-szakértő

Megvolt a svájci BékekonferenciaKis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő

Hazatért Olaszországba Ilaria Salis, a budapesti utcai támadások miatt megvádolt antifa aktivista. Magyar börtön helyett az EP-be? – Techet Péter, a bécsi Duna-régió és Közép-Európa Intézet tudományos munkatársa

Nyílt levélben tiltakoznak a szentesi drámatagozat ellehetetlenítése miattNyári Krisztián író, irodalomtörténész

Mélyponton a forintNémeth Dávid, a K&H Bank vezető elemzője

A szavazatok újraszámolása után 41 szavazat különbséggel Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választástKunos Zsuzsanna, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa, a civilszervezet politikai szabadságjogi projektjének jogásza

Idén júliusban jár le a gyermekvállalásra megszabott ötéves határidő azok számára, akik az elsők között igényelték a kamatmentes babaváró hiteltArgyelán József, a Bankmonitor elemzője

A NASA-nak sikerült teljesen helyreállítania a Voyager–1 űrszondátSzabó Norton, csillagász

Vereséggel kezdte az EB-t a magyar válogatottHegyi Iván sportújságíró

Dobszerda (2024. június 12., szerda 20:00): Gács Anna

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2024. június 12., Szerda 20:00

Az irodalom, a kultúratudomány és az esztétika doktoraként évtizedek óta a magyar kultúra aktuális kérdéseivel foglalkozik, mint például a nyilvánosság új színterei, a  szerzőség problémája az irodalomtudományban, a kortárs magyar fiatal irodalom, a folyóiratok kultúrája az elektronikus kor szemszögéből. De izgalmasan elemzi a jelentős magyar irodalmi szereplők alkotásait is, pl.Kertész Imre prózáját, Nádas Péter Sajáthalál c. művét, vagy Tóth Krisztina költészetét. És  legalább ennyire izgatják a magyarországi egyetemek problémái és a felső-és középfokú oktatás riasztó helyzete. Gács Anna , irodalomkritikus, szerkesztő, fordító volt a Dobszerda vendége.

Galaxis kalauz (2024. június 12., szerda 15:00)

Műsorvezető:
Timár Ágnes

2024. június 12., Szerda 15:00

Az irodalmi névtantól az átkeresztelt süteményeken és a névkompetencia jelentésén át a ragadványnevek eredetéig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten.

Útközben azt is megvizsgáltuk, miért viselt a kezdetekkor ideiglenes nevet Emma Thompson lánya; miként választ karakterneveket egy író és hogy a műfordítónak mikor érdemes a személyneveket magyarítaniuk.

Vendégek:

Dr. Slíz Mariann, az ELTEBTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének egyetemi tanára

Dr. Bauko János, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének igazgatója 

Café Péntek (2024. június 07., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2024. június 07., Péntek 20:00

Június 13-án kezdődik a 95-ik Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren, ahol 170 kiadó sok ezer könyvét mutatják be. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnökét, Gál Katalint, a gyerek könyvekről Bod Gabit, a szépirodalmi művekről Károlyi Csabát kérdeztük a Café Péntekben. A görög mitológiát felelevenítő zeneművek, de  irodalmi szemelvények és héber betűtanulás is lesz a hétfői OMIKE koncerten a Rumbach zsinagógában. Fischer Ivánnal az OMIKE újjáélesztőjével beszélgettünk erről. És egy szombati kiállításon, a Műegyetemen a mérnökök és művészek izgalmas közös projektjeiről mesélt a rezidencia program létrehozója, Gács Anna irodalomkritikus, kultúra kutató. Végül Deák Zsuzsanna a Cirko mozi közelgő Szánsájn fesztiválját mutatta be. Ez volt a Café Péntek.

Galaxis kalauz (2024. június 05., szerda 15:00)

Műsorvezető:
Timár Ágnes

2024. június 05., Szerda 15:00

A névadási indítékoktól a szeretetnyelvig vezetett a Galaxis kalauz ezen ahéten.

Útközben azt is megvizsgáltuk, hogyan képes a név a személyiségünk részévé válni, és mi történik, ha nem tudunk azonosulni vele.

Vendégek:

Dr. Bauko János, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet igazgatója

Szalay Álmos pszichológus

Lélekben (2024. június 01., szombat 12:05)

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. június 01., Szombat 12:05

A Lélekben adásában a demenciát jártuk körül. Először Dr. Csigó Katalin a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet intézetvezető pszichológusa segített megérteni a betegség okait, folyamatait. Ezt követően Szűcs Teri irodalomtörténész, kritikus történetét ismerhették meg, aki évek óta édesapjával közösen ápolja demens édesanyját.

Klubdélelőtt (2024. június 01., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2024. június 01., Szombat 09:00

Böröcz József Amerikában élő szociológus, kutató, egyetemi tanár, doktori címét a Johns Hopkins Universityn szerezte 1992-ben. Kutatási területe az európai integráció története, a világ főbb átalakulási tendenciái. Miért akarunk olyan erősen Európához tartozni, miközben a világ egészéről tudomást sem veszünk? Hogyan emelkedhetnek a nemzetállamok határai fölé az antikapitalista politikai küzdelem szereplői? Létezhet-e másként gondolkodás másként cselekvés nélkül? Hogyan lehetünk kreatívak a politikában?

Nem csitulnak az indulatok Nádas Péter ügyével kapcsolatban. Mint ismeretes, az író azért nem kapta meg a német Világ Kultúráinak Háza által minden évben kiosztott Nemzetközi Irodalmi Díjat, mert fehér és férfi. Kiss Noémi író, kritikus, az irodalomtudomány doktora, egyetemi oktató ezzel kapcsolatban fejti ki a véleményét. "Nem csupán Nádas nem elég izgalmas a díjra, hanem egész Kelet-Európa kiszorult. Nem az írás minősége számít" – írta a Gemist oldalán.

Búcsúztunk Tompos Kátyától, soha nem felejtünk el, Kátya! Hosszan tartó betegség után a Jászai Mari- és Junior Prima-díjas színésznő, énekesnő 41 évesen elhunyt. Sokat jelentett számára, hogy betegsége hírére az ország egy emberként mozdult meg és fejezte ki támogatását valamilyen formában, ez a szeretet erőt adott neki és reménnyel töltötte ki utolsó heteit – írta menedzsmentje a közösségi oldalán pénteken.

Kecses gidák, mély tekintetű Galgó bácsi, kegyetlenül őszinte önarcképek. Bujáki László festményei tele vannak szenvedéllyel és lírával. Az életműve közel 3000 alkotásból áll, és sajnos ez az életmű már nem bővülhet tovább. A magyar Picassonak is mondott festőművész 78 évesen örökre itt hagyott minket.

Román Panni néprajzkutató és gyűjtő, egész életét nagyformátumú emberek társaként töltötte, közülük két fontos név: Román József esztéta, író és Mándy Iván író. Születésnapján köszöntöttük.

Café Péntek (2024. május 31., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2024. május 31., Péntek 20:00

"Eltűnt idők nyomában Budapest földjén- avagy Gyűjtögetőktől a honfoglalókig címmel nyít meg a BTM Vármúzeuma új állandó kiállítása- Csorba László főigazgató volt a Café Péntek vendége. Matt Sedillo Dante-babérkoszorús amerikai költő, esszéista, politikai aktivista  Budapesten mutatta be verseit. Vele beszélgettünk. Biri mama deportálási emlékirata címmel adott ki egy megrázó albumot a Kieselbach Kiadó. Molnos Péter szerkesztőt kérdeztük. És Gáspár György üvegművész mesélt színes, izgalmas, mozgást sugalmazó gépeket ábrázoló  alkotásairól a most megnyílt Handyman című kiállításán. De szó volt még egy a magyar kultúráért síkraszállók kiáltványáról és a rövidesen induló Irodalom Éjszakájáról is.

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. május 24., péntek 10:05)

Műsorvezetők:
Murányi Tünde
Kálid Artúr

2024. május 24., Péntek 10:05

Első vendégünk Jász Attila, író, kedves régi barátunk volt, akit az immár elmaradhatatlan klasszikusok újratöltve rovatunkban láttunk vendégül. Nagyon izgalmas könyveket hozott, J. F. Cooper és Karl May indiános regényeiről beszélgettünk vele, előzetesen annyit, hogy egyáltalán nem véletlen, hogy épp ezekre a művekre esett a választása.

Ezt követően Szarka Judit, tanár, irodalom- és filmkritikus volt a vendégünk, akivel a mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgy szomorú sorsáról  beszélgettünk. Arról, hogy milyen fontos is lenne, ha a gyerekeink megtanulhatnák, hogy milyen szemmel nézzenek a film-re, vagy ha tudhatnák mi fán terem a filmtörténet, és hogyan lehet egy filmet elemezni.

A folytatásban is maradtunk a pedagógiánál, és az éneklés erejéről, varázsáról, terápiás hatásáról  beszélgettünk. A stúdióba vártuk Béres Eszter énekesnőt és énektanárt, aki művészetterapeutaként is dolgozik. Célja a valódi hang megtalálása – hogy diákjai képesek legyenek saját magukhoz kapcsolódni. És hogy hogyan? Erről kérdeztük.

Végül Erdős Dénes fiatal fotográfus érkezett a stúdióba, akivel street fotóról, fotóriporteri munkáról és a szoció fotóról is beszélgettünk, abból az alkalomból, hogy a 42. Magyar Sajtófotó díjkiosztóján A lakhatás alapjog című sorozata 1. helyen végzett a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriában.

Reggeli gyors (2024. május 21., kedd 06:00)

Műsorvezetők:
Panxnotded Miklós
Selmeci János
Herskovits Eszter
Dési János
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre

2024. május 21., Kedd 06:00

Nem élte túl a helikopterbalesetet Raiszi iráni elnök és Abdollahian külügyminiszter – Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense

Fokozódhat-e a közel-keleti feszültség az iráni elnök halála után? – Nagy Gabriella, az izraeli Új Kelet online lap főszerkesztője

Halálos hajóbaleset történt a Dunakanyarban, Verőcénél. Nem valószínű, hogy találnak még túlélőket – Szalma Botond, a Mahart egykori vezérigazgatója

A Robert Fico elleni merénylet után, Robert Kalinák védelmi miniszter vezeti ideiglenesen a szlovák kormány üléseit – Tokár Géza szlovákiai politológus, a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa

A legjobb egyetemeket próbálja modellváltásra kényszeríteni a kormányMáté András, az Oktatói Hálózat aktivistája

Befagyasztott orosz vagyonból adnának 30 milliárd eurós hitelt Ukrajnának a G7 egyes vezetői – Lattmann Tamás nemzetközi jogász

Nádas Péter nem kapott meg egy német irodalmi díjat, mert "kiváltságos
fehér szerző, akit az újságírók szeretni szoktak" – Nyáry Krisztián, író, irodalomtörténész

Bodrogi „Fűszeres” Eszter, gasztroblogger

Tűréshatár (2024. május 20., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2024. május 20., Hétfő 19:00

Február 1-jén, a köztársaság napján megnyílt a Vitányi Iván Archívum. Nemrég pedig Agárdi Péter egyetemi tanár, irodalomtörténész publikált egy cikket „A kultúra demokráciája – a demokrácia kultúrája” címmel, és ebben többek között ezt idézte Vitányitól: „A közművelődés ügye nem járulékos AZÉRT-EZ-IS-HADD-MENJEN-CSAK, hanem a nemzet sorsának, jövőjének egyik kulcskérdése. Nem abból kell kiindulni, hogy mennyi pénz kell kultúrához, hanem hogy mennyi kultúra kell a pénzhez.”
Mit jelent ma a baloldaliság a kultúrában, és mennyi esély nyílik ez előtt a szemlélet előtt? Szunyogh Szabolcs vendége Agárdi Péter.

Ünnepi válogatás (2024. május 20., hétfő 12:15)

2024. május 20., Hétfő 12:15

Galaxis kalauz egy korábbi adásának ismétlését hallhatták:

A 2021. május 19-ei adás ismétlése:

Az utazóregénytől a papír eredetéig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is megvizsgáltuk, vajon lehet-e művészetté fejleszteni a 3D-s puzzle építést.

Balajthy Ágnes, irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem adjunktusa

Czimmermann Balázs, 3D-s puzzle gyűjtő

Pelbárt Jenő, a Magyar Papírmúzeum igazgatója

Kovátsműhely (2024. május 19., vasárnap 17:00): Hetényi Zsuzsa

Műsorvezető:
Kováts Kriszta

2024. május 19., Vasárnap 17:00

A műsor vendége Hetényi Zsuzsa irodalomtörténész, író, műfordító volt. Elmesélte, hogy honnan van az orosz kultúra iránti szerelme, milyen családból jön. Milyen volt a Szovjetunióban ösztöndíjasként tanulnia és hogy került kolera-karanténba? Hogyan írta meg később az itt tapasztalt élményeit? Kutatási területe a kettős identitású, kétnyelvű és orosz emigráns prózaírók. Miért érdekes a kettős identitás? És azt is megtudtuk, hogy milyen személyes zenei életrajza van, mikor milyen zenét hallgatott.
Ő Mozart: c-dúr Fuvola kvartettjének egy részletét választotta műsorindítónak. Előadja: Emmanuel Pahud fuvolaművész.

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. május 17., péntek 10:05)

Műsorvezetők:
Murányi Tünde
Kálid Artúr

2024. május 17., Péntek 10:05

Első vendégünk Almási Zsolt, irodalomtörténész, a Magyar Shakespeare Bizottság elnöke volt, akit a nagy múltú társaság tevékenységeiről, programjairól kérdeztünk, és akivel a kortárs Shakespeare-kutatás tükrében a Macbeth-et néztük meg közelebbről.

Ezt követően Barkóczi Janka, filmtörténész, tanár, a Filmarchívum kutatója érkezett a stúdióba, akivel az egyetlen magyar Oscar-díjas színészről, Lukács Pálról beszélgettünk. A színészlegenda 130 éve született, és nem csak a pályája, de az élete is meglehetősen különleges volt.

A folytatásban színház és a fotózás kapcsolatáról volt szó, egészen pontosan a színházi fotókról, ami igencsak speciális műfaj. Tesszük ezt Paraszkay György, fotóművész segítségével, aki évtizedek óta a színház bűvöletében él, és akitől megkérdeztük, hogy mi a titka a színházi pillanatok megörökítésének?

Végül Haragonics Sári filmrendezőt vártuk a stúdióba. A fiatal dokumentumfilmes kutatási területe a részvételi film, doktori disszertációját is ebből írta. Megkérdeztük tőle, hogy ez pontosan mit is jelent, és ez a metodika hogyan használható fel a filmkészítésben? 

Örömzene (2024. május 14., kedd 21:00)

Műsorvezető:
Ámon Betti

2024. május 14., Kedd 21:00

A Váczi Eszter Quartet hét év után adja ki legújabb, ötödik albumát, melynek címe: Lesz majd úgy.  Az albumon Mesterházy Balázs költővel dolgozott együtt, így a magas minőségű jazz-zene és az irodalom találkozásának lehetnek tanúi a rajongók. 
A műsorban  a 2002-ben alakult Váczi Eszter Quartet korszakairól, az új albumot meghatározó koncepcióról és a Pesti színházi lemezbemutató koncertről beszélgettünk. 

Váczi Eszter jazz-énekesnő nevét sokan a népszerű Jazz+Az zenekarból ismerik, de egyéni stílusát, senkivel össze nem téveszthető hangját a saját zenekarában tudja igazán megmutatni. Már az első lemeze,  a Vissza hozzád arany-, majd platinalemez lett. Az éneklés mellett saját, költői dalszövegeiért Artisjus-díjat kapott 2014-ben.

Visszajátszás (2024. május 13., hétfő 13:00)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2024. május 13., Hétfő 13:00

Irodalomoktatás a középiskolákban: elfuserált bölcsészek vagy olvasó emberek elindítása a cél? – Simkó Edit magyartanár (keddi Reggeli Személy)

Az érettségi létjogosultsága – Ercse Krisztina oktatáskutató (csütörtöki Reggeli Gyors)

Hogyan került a Közszolgálati Egyetem katedrájára Ahmadinezsad, a holokauszt-tagadó iráni ex-elnök? (szerdai Megbeszéljük)

Lefóliázott könyvek, betiltott színházi előadások Oroszországban – Nemes Gábor összeállítása (szerdai Esti gyors) 

Bilikre és WC-kefékre is kértek állami támogatást Mészáros Lőrinc szállodái – Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója (csütörtöki Esti Gyors)

Film a színházban. Miért nőtt meg a remake-k száma? – Kovács Bálint újságíró, kritikus (pénteki Ötös)

Klubdélelőtt (2024. május 04., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2024. május 04., Szombat 09:00

Tarr Zoltán református lelkész április 6-án felszólalt Magyar Péter tüntetésén a Kossuth téren, ahol bírálta az állam és az egyház összefonódását, követelte Balog Zoltán református püspök lemondását. Két nap múlva elbocsátották állásából. De ki is valójában Tarr Zoltán? Édesapja és a nagyapja lelkész volt, az édesapja vezetője volt a Magyar Bibliatársulatnak. Először irodalomtörténész akart lenni, szavalt, keresztény színjátszókörbe járt, a színészet is megfordult a fejében. Végül teológiát tanult, két helyen is egyetemi lelkész lett, ösztöndíjjal az USA-t megjárta, a zsinatnál felfigyeltek rá, majd egy nemzetközi találkozó szervezését bízták rá, 2003–2015 között ő lett a zsinat tanácsosa, az egyház országos közigazgatásának vezetője…Folytatását hallhatták a Klubdélelőttben.

Esterházy Péter halála után a felesége, Gitta a mintegy 12 ezer kötetből álló értékes könyvtárukat a Magyarországi Evangélikus Egyháznak ajándékozta. A gyűjtemény feldolgozása hosszú időt vett igénybe, de ma már az olvasók rendelkezésére áll. Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész volt a vendégünk.

Fekete György közgazdász, dalszövegíró, zeneszerző, Für Anikó színésznő férje különleges kitüntetésben részesült. Ádám-díjat kapott, amit azok a férfiak kaphatnak, akik mindent megtesznek azért, hogy a feleségük, élettársuk kibontakoztathassa a képességeit, ne szenvedjen hátrányt a karrierjében csak azért, mert nőnek született.

Herendi Gábor hét filmje az elmúlt két évtizedben közel 2,5 millió nézőt vonzott a mozikba, amivel messze a legsikeresebb magyar rendező, ennek ellenére évek óta egy fillért nem kap, hogy újabb filmet készítsen. De nem adta fel, állami támogatás nélkül készíti a legújabb romantikus vígjátékát, a címe: Futni mentem. Főszereplője egy anya, Udvaros Dorottya, aki férje halála után elhatározza, hogy teljesíti annak utolsó kívánságát, és lányaival (Lovas Rozi, Tenki Réka, Trill Beatrix) váltóban lefutja a maratont. Apró probléma, hogy egyikük sincs fizikálisan és mentálisan felkészülve a futásra.

Sándor Anna húsz évvel ezelőtt, Hollandiából hazaköltözve létrehozta az ország egyik első magánszínházát, a Spinozát. Olyan kulturális teret álmodott meg, amely szellemi és érzelmi otthont ad egy közösségnek. Az elmúlt két évtizedes munkájáért Ember Mária-díjat kapott, amit a Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége ítéli oda minden évben azoknak a személyeknek, akik az emberi jogokért küzdenek, és bemutatják a magyarországi zsidó- és nem zsidó emberek együttélését.

Megbeszéljük... (2024. április 23., kedd 16:05)

Műsorvezetők:
Bolgár György
Dési János
Szénási Sándor

2024. április 23., Kedd 16:05

Csepeli György szociálpszichológus – A kegyelmi botrány annyira megingatta a rendszer alapjait, hogy megnyílt egy rés, és ebbe nyomult be Magyar Péter

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője és honvédelmi árnyékminisztere – Kampányrendezvényt tartott a DK Egerbe

Szentes Ágota jogszociológus, kutató – Élet és Irodalom cikk: Kormányváltó? Megváltó?

Ötös - Bódy Gergővel (2024. április 23., kedd 10:05)

Műsorvezető:
Bódy Gergő

2024. április 23., Kedd 10:05

A Különórában Kopcsik István, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke a feudalizmus jellemzőiről és az újfeudalizmus fogalmáról beszélt. A Városi legendák rovatban Simon Gergely, a magyarországi Greenpeace vegyi szakértője a zöldségek szennyezettségéről mondta el e tudnivalókat. A Hátizsákban Szabó Balázs Ákos irodalomtanár, világutazó Polinéziáról mesélt.

100 szóban Budapest - Nemes Takách Kata felolvasásai

A Mesterségem címere rovatban Budinszky Béla szódásmesterrel beszélgetett a műsorvezető. A Névadóban Szurok Noémi, a Kereskedelmi és Vendéglótipari Múzeum muzeológusa a rigójancsi nevének eredetéről mesélt. A Prokontra rovatban Rózsa Dániel és Somogyi Beáta, a Vitakultúra Egyesület vezetői a lakókörnyezet szépítésével kapcsolatos gondokról és összetűzésekről beszélgetett.

Café Péntek (2024. április 19., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2024. április 19., Péntek 20:00

“Így történt” a címe a Nemzeti Galériában látható kiállításnak, amelyet a holokausztra emlékező szemtanúk megrázó alkotásaiból rendezett Farkas Zsófia. Vele beszélgettünk a Café Péntekben. Szántó Piroska Kossuth-díjas magyar festő, grafikus, író, érdemes és kiváló művész, Vas István költő harmadik felesége életművének egy részét egy magángyűjtemény tulajdonosai adták kölcsön a 2B Galériának. Szilágyi Zsófia Júlia művészet-és irodalomtörténészt kérdeztük. Egy müncheni zsidó zenekar érkezik a Rumbach zsinagógába. A magyar származású német művészeti vezetőjük, Daniel Grossmann volt a vendégünk. És hogy a fáknak hosszú életük van, ezt bizonyítja  Böröcz András szobrászművész, aki a brooklyni kertjében álló szilvafa ágaiból növesztette új szobrait az Einspach galériában. A művész beszélt új alkotásairól. És a héten megtudhattuk, mi minden várható az idei, az uniós csatlakozásunk 10-ik évfordulóját is ünneplő Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Faix Csabát, a Budapest Brand menedzserét kérdeztük.

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. április 19., péntek 10:05)

Műsorvezetők:
Murányi Tünde
Kálid Artúr

2024. április 19., Péntek 10:05

A klasszikusok újratöltve rovatunkkal indultunk, első vendégünk Kárpáti Péter író, dramaturg volt. A magyar irodalom aranykoráról és Karinthy Frigyes verseiről beszélgettünk, különös tekintettel a híres paródia-ciklusra. Terítéken: az Így írtok ti.

A következő beszélgetésben az Európai Filmakadémiáról volt szó. A stúdióba várjuk Bársony Kata filmrendezőt, a RoMedia Alapítvány vezetőjét, aki nemrég jött haza Berlinből, ahol a Nemzetközi Roma Nap alkalmából elindították az akadémia első, roma filmeseket bemutató online programját.

20 éve az USA-ból indult útjára a 48 órás filmes verseny, aminek az a sajátossága, hogy a stáboknak 48 óra alatt kell elkészíteniük egy rövidfilmet. Szatmári Andreát, a többszörösen díjnyertes swap ID című film rendező-producerét kérdeztük majd a versenyről, abból az alkalomból, hogy a filmet beválogatták a rövidesen kezdődő Cannes-i Filmfesztivál versenyen kívül bemutatott filmjeinek programjába.

Nemrég jött a hír, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói kiválóan szerepeltek a a 10. Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárs Táncversenyen a dél-olasz Lecce városában, ahonnan 5 első díjat hoztak haza. Erről kérdeztük  Szűcs Liza és Végh Krisztina balettművészeket. 

Kovátsműhely (2024. április 14., vasárnap 17:00): Karsai György

Műsorvezető:
Kováts Kriszta

2024. április 14., Vasárnap 17:00

A műsor vendége Karsai György klasszika-filológus, színháztörténész, irodalomtörténész, egyetemi tanár volt. Vajon ő a történész és műfordító szülei hatására kezdett-e az ókori nyelvekkel és foglalkozni az ELTE-n? Már gyerekként is tanult görögül és latinul? Hogy került ki Párizsba majd Strasbourgba vendégprofesszornak és milyen tapasztalatokkal jött haza? A CEU tanáraként hogy élte meg az egyetem elüldözését, majd utána a Színművészeti Egyetemről való elküldését, ahol a doktori iskolát vezette. Kiváló előadói és tanári képességeit színházi előadásokban is kamatoztatja. Ő egy francia dalt hozott nekünk, a címe: Quand tu danses · szerzője és előadója: Jean-Jacques Goldman.

Klubdélelőtt (2024. április 13., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2024. április 13., Szombat 09:00

Ifj. Duda Ernő, a hazai innovációs és startupvilág egyik kiemelkedő alakja, a Magyar Biotechnológiai Szövetség elnöke, sokunkat érintő kérdésekre adja meg a választ: Mi a kapcsolat sejtjeink és az öregedés között? A génjeink mennyire hatnak a betegségeink kialakulására? Hogyan tudjuk mégis megőrizni egészségünket? Mi a hosszú élet titka?

„Ha Moszkvát egy földrengés elpusztítja, addig a pillanatig, elvtársak, amíg a TASZSZ ezt nem jelenti, egy mukk sem jelenhet meg a földrengésről, s pláne nem a pusztításról!” Számtalanszor példálódzott így a nyolcvanas évek elején Lakatos Ernő, az MSZMP KB osztályvezetője, a propagandáért és kommunikációért felelős rettegett politikus. A média helyzete ma és anno… Vendégünk volt Lakatos András újságíró, a politikus fia. 

Háy János, József Attila-díjas költő, író, drámaíró. „Háy János nevű személy nem létezik"- írja első verseskötetében, és valóban Horváth Jánosként született Vámosmikolán. Író, aki nem tartozik semmilyen csoportosuláshoz, író, aki botránykeltő magyar irodalomtörténetet írt, író, aki eredendő pesszimizmusát oldja humorral. Születésnapján köszöntöttük.

Dr. Molnár Zsolt az idén létrehozott Intenzív Terápiás Klinika új igazgatója, egyben a január elejével megalakított Aneszteziológiai- és Intenzív Terápiás Tanszék vezetője. A doktor úr szeretné elősegíteni a nemzetközileg is jegyzett aneszteziológiai és intenzív terápiás kutatásokat, az utánpótlásképzést. Hisz abban, hogy az orvosi munkának igazodnia kell a legfrissebb tudományos ismeretekhez, az új kérdésekre pedig a gyakorló orvosoknak is keresniük kell a választ.

Csikos Sándor a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, rendező, színigazgató, tanár. 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol 2009-ben a doktorival egyenértékű művészeti fokozatot szerzett. Játszott a Miskolci Nemzeti Színházban, az Irodalmi Színpadon, a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban, a Győri Nemzeti Színházban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, amelynek igazgatója is volt. "Az ember nem azért dolgozik, hogy díjakat kapjon. Itt vagyok negyvenvalahány éve vidéki színészként Debrecenben, és az külön öröm számomra, nagy elismerés, hogy egy vidéki színész is kap egy ilyen nagy díjat."

Klubdélelőtt (2024. április 06., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2024. április 06., Szombat 09:00

Dr. Benedek László pszichiáter, 1976 óta dolgozott a szakmájában, 2011 után Németországban, majd 2013-tól Ausztriában folytatta a hivatását. Felmenői között büszkélkedhet Benedek Elekkel, a nagy mesemondóval,  Benedek Marcell íróval, irodalomtörténésszel, színházigazgatóval. Az édesapja Benedek András író, dramaturg volt, a nagybátyja az orvos-író, Benedek István.

Horváth Mariann világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó, 1996 óta dolgozik sportkommentátorként, közvetített teniszt, alpesi síelést, műkorcsolyázást és persze vívást. Az olimpia légkörét csak sportriporterként ismerte meg, sok emlékezetes közvetítéséből kettő, Szilágyi Áron olimpiai aranya, ezt megkönnyezte és saját unokaöccse, Nagy Balázs korcsolyázása szintén érzelmes reakciókat váltott ki belőle.

Búcsúzunk: Tordy Gézától, a Nemzet Színészétől, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művésztől, aki 85 éves korában hagyott itt minket, és Ferge Zsuzsa szociológustól, életének 93. évében hunyt el. 

Nényei Pál író, drámaíró, középiskolai tanár, egyetemi óraadó, Az irodalom visszavág c. könyvsorozatában többek között a politika és az irodalom viszonyát taglalja igen erősen eltérve a megszokottól. Miért könnyű a politikának kisajátítani Petőfi Sándort? Hogyan lehetséges meghozni a többnyire videókon élő diákok étvágyát a művészethez? Milyen magyar identitás fogalmazható meg Arany János, Babits Mihály, vagy Ottlik Géza művei alapján?

Hábetler András operaénekes, operarendező, orvos 2023-ban a szombathelyi Agora Sportcsarnokban különleges produkciót hozott létre. Johann Strauss A denevér-jének 150 éves jubileumára visszatért a gyökerekhez, az ősbemutatóhoz. Az előadásból készült filmfelvételt az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik le most.