„Köszönjük,

Tarr Zoltán református lelkész április 6-án felszólalt Magyar Péter tüntetésén a Kossuth téren, ahol bírálta az állam és az egyház összefonódását, követelte Balog Zoltán református püspök lemondását. Két nap múlva elbocsátották állásából. De ki is valójában Tarr Zoltán? Édesapja és a nagyapja lelkész volt, az édesapja vezetője volt a Magyar Bibliatársulatnak. Először irodalomtörténész akart lenni, szavalt, keresztény színjátszókörbe járt, a színészet is megfordult a fejében. Végül teológiát tanult, két helyen is egyetemi lelkész lett, ösztöndíjjal az USA-t megjárta, a zsinatnál felfigyeltek rá, majd egy nemzetközi találkozó szervezését bízták rá, 2003–2015 között ő lett a zsinat tanácsosa, az egyház országos közigazgatásának vezetője…Folytatását hallhatták a Klubdélelőttben.

Esterházy Péter halála után a felesége, Gitta a mintegy 12 ezer kötetből álló értékes könyvtárukat a Magyarországi Evangélikus Egyháznak ajándékozta. A gyűjtemény feldolgozása hosszú időt vett igénybe, de ma már az olvasók rendelkezésére áll. Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész volt a vendégünk.

Fekete György közgazdász, dalszövegíró, zeneszerző, Für Anikó színésznő férje különleges kitüntetésben részesült. Ádám-díjat kapott, amit azok a férfiak kaphatnak, akik mindent megtesznek azért, hogy a feleségük, élettársuk kibontakoztathassa a képességeit, ne szenvedjen hátrányt a karrierjében csak azért, mert nőnek született.

Herendi Gábor hét filmje az elmúlt két évtizedben közel 2,5 millió nézőt vonzott a mozikba, amivel messze a legsikeresebb magyar rendező, ennek ellenére évek óta egy fillért nem kap, hogy újabb filmet készítsen. De nem adta fel, állami támogatás nélkül készíti a legújabb romantikus vígjátékát, a címe: Futni mentem. Főszereplője egy anya, Udvaros Dorottya, aki férje halála után elhatározza, hogy teljesíti annak utolsó kívánságát, és lányaival (Lovas Rozi, Tenki Réka, Trill Beatrix) váltóban lefutja a maratont. Apró probléma, hogy egyikük sincs fizikálisan és mentálisan felkészülve a futásra.

Sándor Anna húsz évvel ezelőtt, Hollandiából hazaköltözve létrehozta az ország egyik első magánszínházát, a Spinozát. Olyan kulturális teret álmodott meg, amely szellemi és érzelmi otthont ad egy közösségnek. Az elmúlt két évtizedes munkájáért Ember Mária-díjat kapott, amit a Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége ítéli oda minden évben azoknak a személyeknek, akik az emberi jogokért küzdenek, és bemutatják a magyarországi zsidó- és nem zsidó emberek együttélését.

2024. május 04. Klubdélelőtt (2024. május 04., szombat 09:00)
156:19
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa