„Köszönjük,

Böröcz József Amerikában élő szociológus, kutató, egyetemi tanár, doktori címét a Johns Hopkins Universityn szerezte 1992-ben. Kutatási területe az európai integráció története, a világ főbb átalakulási tendenciái. Miért akarunk olyan erősen Európához tartozni, miközben a világ egészéről tudomást sem veszünk? Hogyan emelkedhetnek a nemzetállamok határai fölé az antikapitalista politikai küzdelem szereplői? Létezhet-e másként gondolkodás másként cselekvés nélkül? Hogyan lehetünk kreatívak a politikában?

Nem csitulnak az indulatok Nádas Péter ügyével kapcsolatban. Mint ismeretes, az író azért nem kapta meg a német Világ Kultúráinak Háza által minden évben kiosztott Nemzetközi Irodalmi Díjat, mert fehér és férfi. Kiss Noémi író, kritikus, az irodalomtudomány doktora, egyetemi oktató ezzel kapcsolatban fejti ki a véleményét. "Nem csupán Nádas nem elég izgalmas a díjra, hanem egész Kelet-Európa kiszorult. Nem az írás minősége számít" – írta a Gemist oldalán.

Búcsúztunk Tompos Kátyától, soha nem felejtünk el, Kátya! Hosszan tartó betegség után a Jászai Mari- és Junior Prima-díjas színésznő, énekesnő 41 évesen elhunyt. Sokat jelentett számára, hogy betegsége hírére az ország egy emberként mozdult meg és fejezte ki támogatását valamilyen formában, ez a szeretet erőt adott neki és reménnyel töltötte ki utolsó heteit – írta menedzsmentje a közösségi oldalán pénteken.

Kecses gidák, mély tekintetű Galgó bácsi, kegyetlenül őszinte önarcképek. Bujáki László festményei tele vannak szenvedéllyel és lírával. Az életműve közel 3000 alkotásból áll, és sajnos ez az életmű már nem bővülhet tovább. A magyar Picassonak is mondott festőművész 78 évesen örökre itt hagyott minket.

Román Panni néprajzkutató és gyűjtő, egész életét nagyformátumú emberek társaként töltötte, közülük két fontos név: Román József esztéta, író és Mándy Iván író. Születésnapján köszöntöttük.

2024. június 01. Klubdélelőtt (2024. június 01., szombat 09:00)
157:31
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa