„Klubrádió

A miniszterelnök évértékelőjét nyomon követtük a Hetes Stúdió műsorában is.

"Jó emberek is hoznak rossz döntéseket" – kommentálta felvezetőjében Novák Katalin köztársasági elnök, és Varga Judit a kegyelmi botrány miatti lemondását, hangsúlyozva, Novák "a jó tulajdonságainkat testesítette meg" államfőként, de lemondása nehéz helyzetet teremtett, mint Orbán fogalmazott: "olyan ez, mint egy rémálom". A kegyelembotrányt, a lemondáshoz vezető okokat még nem említette, csak annyit mondott: "Távozása bár helyes, de nagy veszteség".

Varga Juditról azt mondta, Novák határozatát az alkotmányos szokásoknak megfelelően ellenjegyezte, 25 év töretlen gyakorlatát folytatva. Bolgár György a Hetes Stúdió második órájában felhívta a figyelemet arra, hogy a gyakorlat nem töretlen, Göncz Árpád államelnök 1998-as, Kunos Péter, az egykori Agrobank vezérigazgatója ügyében hozott kegyelmi határozatát Dávid Ibolya akkori igazságügy-miniszter nem fogadta el, nem jegyezte ellen.

Azt is megjegyezte, minél gyorsabban le kell vezényelni az új államfő megválasztását Orbán szerint, ezt várja a Fidesztől, de arról nem beszélt, hogy van-e már jelöltjük, és ha igen, ki az.

Ötvenezerre saccolják a péntek esti tüntetés résztvevőinek a számát. Odakint most szörnyek járnak volt a címe, influenszerek szervezték, a kormány saját teljesítetlen, a gyerekvédelemről szóló ígéretét kérték számon, és politikamentességet hirdettek. Ez egy-két, a hivatalos demonstráció után történt incidenstől eltekintve teljesült is. Volt, aki csalódott amiatt, hogy elmaradtak a kormányváltó üzenetek, és volt olyan is, aki optimistán ment haza, mondván, hogy ez ígéretes kezdet. Józsa Márta helyszíni beszámolója.

A napokban harmadik évébe lép az oroszok ukrajnai háborúja. Az ukránok nem adnak fel egy zsebkendőnyi területet sem, az oroszok viszont nem tudnák elviselni a vereség szégyenét, ezért még ha ellenzi is az átlagember, azt mondja, a háborút győzelemre kell vinni – többek között erről beszélt nekünk Budajevszkij Pavlo ukrán üzletember és civil aktivista, valamint Helen Womack brit újságíró, aki 30 éven át tudósított Moszkvából. Most mindketten Budapesten élnek, és megdöbbentette őket Alekszej Navalnij pénteki halála. Csernyánszky Judit összeállítása.

Balog Zoltán lemondásának okairól Perintfavi Rita teológussal beszélgettünk.

2024. február 17. Hetes Stúdió (2024. február 17., szombat 15:00)
54:30
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter