„Klubrádió
Utcafront

Zsebtolvajok tanyájától a bérházakig

1/01/2024 10:57

| Szerző: Klubrádió

Az Utcafront e heti vendégei Sylvester Ádám, Kelecsényi Kristóf, Torma Tamás, Szuhai Barbara, Máté Tamás Vass-Eysen Áron és Laczik Bálint voltak.

2023. december 30. Utcafront (2023. december 30., szombat 17:00)
52:11
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

Az egykori örömlányok, zsebtolvajok, kikötői kocsmák világából kinőtt szórakozónegyed a barcelonai Raval, ahol folytattuk múlt héten megkezdett sétánkat Sylvester Ádámmal.

 
Barcelona, el Raval
Fotó: Youtube
 

Díszes és hatalmas villák az egyik oldalon, a Dürer kert helyén épülő ultramodern irodaház a másikon – a zuglói, Abonyi utca mustrája Torma Tamással.

 
Abonyi utca, Zugló
Fotó: Google maps
 

Meredek hegyoldalban zseniálisan illesztett társasház a Gellérthegy utcában – a kortárs építészet egyik remekét mutatta be Kelecsényi Kristóf.

200 éves Lotz freskó, Kossuth kifli és a Palugyay féle pezsgő – hogyan fér meg mindez egymás mellett a Vámház körúti, Ybl tervezte bérházban – ez Szuhai Barbara Mesélő házak sorozatának újabb epizódja.

 
Dlauchy ház
Fotó: Google maps
 

Kerámiaborítású hatalmas sátortető, alatta mintegy nagy pajtában lesz a Magyar Építészeti Múzeum és Központ– amennyiben a most első díjjal jutalmazott pályázat valósul meg a Városligeti fasor és a Bajza utca sarkán. A győztes a BIVAK Stúdió és a Tér és Forma Építész Iroda közös terve, erről beszélgettünk Máté Tamás és Vass-Eysen Áron vezető tervezőkkel. 

A világ legelső, ma is működő lánchídja ível át Skócia és Anglia határán a folyó felett. Egy tengerészkapitány tervezte. E különös történetről hallhattunk Laczik Bálinttól.