„Klubrádió
Reggeli gyors

Zsarolás vagy kifizetés? Miért adták át a meddőségi centrumokat?

20/12/2019 11:08

| Szerző: Klubrádió

A kormány ellenőrzése alá vonta a meddőséget kezelő magánklinikákat, de a rendelkezés szerint csak három évig. Mihályi Péter egészségügyi közgazdász szerint az egész nagyon furcsa, nem tudni, hogy bérleti konstrukció van-e emögött, és azt sem, hogy azon klinikák vezetői, akik pozitívan nyilatkoztak a döntésről a minisztérium honlapján, miért mentek ebbe bele.

2019. december 20. Reggeli gyors / részlet, Mihályi Péter (19.12.20.)
08:22
00:00

A kormány ellenőrzése alá vonta a meddőséget kezelő magánklinikákat, és ezzel elmélyítette azt a ellenőrzést, amit a kormányzat gyakorol a polgárok magánszférája és a nemzetgazdaság fölött – értékelte a Bloomberg a csütörtöki döntést.

Államosít a kormány? – kérdeztük Mihályi Péter egészségügyi közgazdászt. Szerinte az a nagyon furcsa az egészben, hogy 2022 végéig tart, mintha egyfajta bérleti konstrukciót rejtene, de nem tudni, titokban tartják. Különösnek nevezte azt is, hogy két fontos meddőségi centrum vezetője a nevét adta az ügyhöz, ők az Emmi honlapján nyilatkoztak pozitívan. Ez valami olyasmit sejtet, hogy „vagy megzsarolták, vagy iszonyatosan magas áron kifizették őket” – mondta.

Mihályi szerint a meddőségi klinikák ügye nagyon érzékeny kérdés, messze túlmutat a dolog orvosi, biológiai, tudományos vetületein. Az emberi élet legintimebb részeit érinti, és azt jelenti, hogy azok a párok, amelyek ezekhez az intézetekhez fordulnak, mostantól minden adatukat átadják az államnak.

Hivatalosan 150 ezer érintett párról beszélnek. Mihályi Péter szerint biztos van akár több ezer olyan pár is, amelynek ha több pénze lenne vagy ingyen megkapná az államtól a segítséget, akkor néhány ezer gyerek megszületne – ha tényleg csak a pénzen múlna. Viszont a demográfiai folyamatokban még ez sem lenne jelentős változás.

Nagyon sok olyan látszólagos államosítási akció történt Magyarországon az elmúlt tíz évben, amelynél az állam közpénzből olyan visszautasíthatatlan ajánlatot tett, amelyre bolondok lettek volna nemet mondani. Ebben az esetben az lett volna a normális, ha a minisztérium felteszi a honlapjára a szerződéseket.

Kitért arra is: bár a KSH adata alapján beépült a köztudatba, hogy az emberek 2-3 gyereket akarnának, de ez félrevezető. Egy közvélemény-kutatásnál az emberek sokszor olyan választ adnak, amelyről úgy vélik, hogy elvárják tőlük, ráadásul tét nélkül tehetik meg. Így a kormány demográfiai stratégiájának kiindulópontja téves – fogalmazott Mihályi Péter.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay

Reggeli gyors
2019. december 20., péntek 08.17
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert