„Klubrádió
A lényeg

Ledöbbentek a kórházi beszállítók a kormány döntésén

19/12/2019 19:53

| Szerző: Klubrádió

Majdnem 80 milliárd forint kapnak a kórházak. Ennek részeként mintegy 36 milliárd forint jut az ellátás korszerűsítésének finanszírozására.

A kormányinfón azt ígérték, hogy a  járó és fekvőbetegellátásban is finanszíroznak majd a korábban meghatározott korlát feletti ellátásokat. A kórházi adósságok kifizetéséről új rendszerben szeretnének dönteni az EMMI felügyeletével- ismertette a kormány döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely.

Az Orvostechnikai Szövetség  megdöbbenéssel értesült arról és a magyarországi betegellátás valamint az állammal szerződő gazdasági szereplők jövőbeli kilátásai szempontjából rendkívül veszélyes üzenetnek tartja, hogy a kormány az egészségügyi intézmények által felhalmozott lejárt adósságállomány csupán alig több mint felét kívánja kifizetni. Különösen problémásnak tartja, hogy a kifizetés időbeli elhúzása érdekében egy életszerűtlen indokot hozott fel a kormány - olvasható a szövetség közleményében.

A kórházak mára több mint 70 milliárd forintra duzzadt lejárt tartozásállománya mögött hosszú idővel ezelőtt leszállított termékek és teljesített szolgáltatások állnak. Azért is furcsának találjuk, hogy a kormány ellenőrizni kívánja a lejárt fizetési határidejű számlák jogosságát, mert a termékek és a szolgáltatások nagy része közbeszerzési eljárás végén született szerződés alapján került leszállításra illetve elvégzésre. Az ezekről szóló számlák elleni kifogás-emelésre az intézményeknek megvolt a jogszabályi lehetőségük. Különösen érthetetlen a kormány szándéka, ha figyelembe vesszük, hogy a fizetési határidő óta eltelt idő mára átlagosan több mint 300 nap, és az éven túli számlák volumene bőven meghaladja a 10 milliárd forintot. Az sem világos, hogy a Kormány hogyan kíván erőforrásokat biztosítani a több száz beszállítóval több tízezer számláról folytatandó egyeztetésekhez" - áll a közleményben. Az OSZ arra is emlékeztet, hogy a 2011. évi adósságrendezés 2012. évi végrehajtása során a kormány deklarálta, hogy "a lejárt tartozások teljes tőkeösszegét elismeri".

Fontosnak tartják felhívni a figyelmet arra, hogy a jogos tartozások el nem ismerése valamint a tartozások ki nem egyenlítése felveti az adós fizetésképtelenségének lehetőségét- lengeti meg a szövetség az állami szereplők csődjének lehetőségét. Azt is hozzáteszi a szervezet, hogy "az adósságot finanszírozó cégek jogszabály által biztosított joga, hogy a követeléseik után késedelmi kamatot és behajtási költségátalányt számítsanak fel. Ezek a tételek nyilvánvalóan növelik az adósság volumenét és drágítják annak finanszírozását. A cégek végső esetben jogi úton is behajthatják követeléseiket. Ha a beszállítók kellően nagy számban alkalmaznák ezt a megoldást, az a szükséges költségvetési források azonnali biztosítása nélkül gyakorlatilag ellehetetlenítené a magyarországi betegellátást".

A szervezet szerint a kormány mostani intézkedése rombolja a közbizalmat. "Elsősorban annak révén, hogy az állammal illetve az állami fenntartású intézményekkel szerződésben álló személyek és gazdasági szereplők a jövőben nem lehetnek biztosan abban, hogy hozzájutnak a szerződésben szereplő, őket megillető összegekhez. Mindezeket figyelembe véve az OSZ határozottan arra kéri a kormányt, hogy biztosítsa a teljes kórházi adósságrendezés költségvetési forrásait, és mihamarabb intézkedjék a beszállítók nyilvánvalóan jogos és rég lejárt követeléseinek rendezéséről" - zárul a közlemény.