„Köszönjük,
A lényeg

Áder aláírta a tb-törvényt, szégyenteljes félelemkeltést emlegetve

18/12/2019 12:14

| Szerző: Klubrádió

Áder János köztársasági elnök elrendelte a tb-törvény szigorításának kihirdetését. Keményen visszaszólt a kritikusoknak, szerinte nem a jogszabálymódosítás a szégyenteljes, hanem azok magatartása, akik ezzel kapcsolatban "félelmet keltenek".

A Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és Karácsony Gergely is felszólította a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá, ezzel együtt is ezt a döntést hozta. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara új elnöke a törvény elfogadása után úgy nyilatkozott a hvg-nek: sajnálják, hogy Áder János aláírta a törvényt, szerették volna, ha visszaküldi a Parlamentnek megfontolásra. A Kamara elnöksége korábban közleményben kérte Áder Jánost, ne írja alá a törvényt, mert szélsőséges helyzetek alakulhatnak ki az egészségügyben. A Kamara azzal érvelt, az elmaradt járulékokat meg kell fizettetni, és a járulékfizetés elmaradásának arányos mértékű szankcionálása is elfogadható, de ez nem okozhatja a szükséges ellátás megtagadását fizetőképtelenség esetén sem. Kincses Gyula azt mondta, az Emberi Erőforrások Minisztériumától ígéretet kaptak arra, hogy a végrehajtási rendelet kidolgozásába már bevonják a MOK-ot, ebben a munkában próbálják majd a betegek és orvosok érdekeit érvényesíteni. Azt nem tudta megmondani, hogy mikor kezdődhet az egyeztetés a rendeletről. A törvény július 1-én lép hatályba, a nem fizetők októbertől esnek el a tb által finanszírozott ellátástól.

Áder János a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján megjelent közleményben azzal indokolta a törvénymódosítást, hogy sokan direkt nem fizettek egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami igazságtalan a többiekkel szemben.

Így 23 ezer forintnyi tb be nem fizetése miatt megszűnik az érintettek jogosultsága az államilag finanszírozott egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. Sokan lehetnek olyanok, akik tájékozatlanságuk, járatlanságuk a hivatali ügyintézésben, a munkaadójuk hibája, vagy akár saját mulasztásuk miatt nem rendezik időben társadalombiztosítási jogviszonyukat.

A közleményt a KEH kérésének megfelelően teljesen terjedelmében idézzük:

"Az Országgyűlés 2019. december 11-én fogadta el „A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről” szóló törvényt.

Az elmúlt napokban élénk vita alakult ki az új rendelkezések társadalmi hatásáról. Néhányan azt vizionálták, hogy 700.000 ember „eshet ki” az egészségügyi ellátó rendszerből.

Mi az igazság?

Az új szabályozás alapján – úgy, mint eddig – teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult minden kiskorú, minden tanuló, minden nyugdíjas és minden biztosított munkavállaló. A hatályos törvények ma is biztosítják a szociálisan rászorultak, hajléktalanok egészségügyi ellátását. Ezen a most elfogadott törvény nem változtatott.

A törvénymódosítás nem érinti a sürgősségi ellátást és a mentést. Erre továbbra is – úgy, mint eddig – mindenki jogosult marad.

Miért indokolt a törvénymódosítás?

Az elmúlt időben jelentősen nőtt azoknak a száma, akik – közülük nem kevesen szándékosan – nem fizettek egészségügyi szolgáltatási járulékot. De az egészségügyi szolgáltatást igénybe vették. Ez igazságtalan és méltatlan a járulékot becsületesen fizető honfitársainkkal szemben.

Ezért az új törvény úgy rendelkezik, hogy azok a személyek – és csak azok –, akik a jövőben szándékosan nem fizetnek egészségügyi szolgáltatási járulékot, az egészségügyi szolgáltatást csak akkor vehetik igénybe, ha tartozásukat rendezték. Ugyanakkor a sürgősségi ellátásra a tartozásukat még ki nem fizető polgárok is jogosultak.

Néhányan azt mondták a törvényről, hogy szégyenteljes. A törvény alapos áttanulmányozása után kijelenthetem, hogy nem a törvény szégyenteljes, hanem azok magatartása, akik – különösen advent idején – indokolatlanul keltenek félelmet az emberekben.

Mindezekre tekintettel a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését.

Áder János
Magyarország köztársasági elnöke"