„Klubrádió
Esti gyors

Závecz Tibor: A Momentum szavazói is elvárják az együttműködést

23/11/2023 20:23

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A pártoknak eltérőek az érdekeik, a kisebbeknek mentőöv lehet a közös indulás, a relatív nagyobbaknak előnyösebb ha külön-külön tudják építeni magukat. Az ellenzéki választók viszont nem gondolkodnak technikai részletekben, döntő többségük összefogást vár a jövő évi választásokon – mondta Závecz Tibor, a Závecz közvélemény-kutató alapító-ügyvezetője az Esti gyorsban.

2023. november 23. Esti gyors - részlet (2023.11.23.) Závecz Tibor
08:43
00:00

A Demokratikus Koalíció (DK) csütörtökön délután bejelentette, hogy támogatja Karácsony Gergely újraindulását a főpolgármesteri székért. Az is kiderült, hogy a párt megállapodott az MSZP-vel: egy sor településen közösen támogatják majd a jelölteket az önkormányzati választásokon. Mindez rímel arra az ellenzéki választói igényre, amely a Závecz Research nyáron és ősszel végzett közvéleménykutatásaiban rendre megmutatkozott: az ellenzéki szimpatizánsok döntő többsége összefogást vár el a pártoktól.

2024 júniusában európai parlamenti és önkormányzati választások lesznek. Korábban, amikor a két eseményt összevonták, a politikai elemzőkben egyből felmerült, hogy a lépés nehéz helyzetbe hozza az ellenzéket, hiszen miközben a helyhatósági választásokon 2019-ben sikereket ért el az összefogással, az EP-választás éppen arra lehetne alkalmas, hogy a pártok egyesével is megmutassák mit képviselnek és külön-külön megmérettessék magukat. A két stratégiát pedig igen nehéz összeegyeztetni.

A választók az elemzőkkel és a politikusokkal szemben minderről nem gondolkodnak ilyen cizelláltan, egyszerűen arra van igényük, hogy legyen valamilyen együttműködés az ellenzéki pártok között – mondta Závecz Tibor, a közvélemény-kutató alapító-ügyvezetője az Esti gyorsban.

Závecz Tibor
 
Závecz Tibor
 

A Závecz az EP-választásra vonatkozó preferenciákat vizsgáló nyári kutatása alapján készült mandátumbecslések azt mutatják, hogy viszonylag sok ellenzéki szavazat veszne el a külön indulással, mivel több párt sem érné el az 5 százalékos küszöböt. Közben ugyanebben a kutatásban tízből hét ellenzéki válaszadó mondta azt, hogy ne külön-külön induljanak a pártok. A friss, önkormányzati választásokra vonatkozó kutatásból is az látszik, hogy együttműködést várnak az emberek – magyarázta Závecz.

A pártoknak eltérőek az érdekeik, a kisebbeknek mentőöv lehet a közös indulás, a relatív nagyobbaknak előnyösebb ha külön-külön tudják építeni magukat. Utóbbi csoportba tartozik Závecz szerint a Momentum is, amelynek egyik fontos vezetője, Donáth Anna az elmúlt hetekben meglehetősen keményen kommunikált a DK-ról, többször hazugnak nevezve a pártot. Bár a Momentum bejelentette, hogy az EP-választáson külön indul, az is kiderült, hogy az önkormányzati választásokon viszont számos helyen közösen indulnak a többi párttal.

A Momentumnak mérlegelnie kell. Azt látni az adatokból – és ez igaz a Momentum szavazóira is –, hogy a választók díjazni szokták az együttműködést és büntetik azokat, akik ebből nagyon kimozognak – mondta Závecz. Nincsenek egyszerű helyzetben és a mai nap után lépéskényszerbe kerültek – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Esti gyors/interjú Závecz Tiborral
2023. november 23., csütörtök 18:36
Riporter: Hardy Mihály