„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Zamat, íz, illat - Különóra

15/10/2019 14:17

| Szerző: Klubrádió

Néhány tapasztalatunknak érdemes a tudományos hátterét is megkeresni, ezt szoktuk tenni a Különórában. Most a megfázás, az ősz körül forgolódtunk egy kicsit.

2019. október 15. Ötös - részlet 19.10.15. Baranyai József
10:03
00:00

Miért nem érzünk ízeket, ha meg vagyunk fázva? Kezdjük ezzel a kérdéssel, ha már közeleg a náthaszezon.

A kérdésre Baranyai József biológiatanár válaszolt. Nos a magyarázat az, hogy a garaton keresztül a szájüreg és az orrüreg összeköttetésben van egymással. A garat olyan mint egy körforgalom 6 kijárattal. Amikor ételt veszünk a szánkba, annak a vízoldékony részeit a nyelvünk érzékeli, ez az íz. Az illékony részek eljutnak az orrba, itt lesz meg a szaglásélmény. A kettő együtt adja a zamatot. Amikor megfázunk, fokozódik a nyáktermelés, vagyis romlik a szaglás, ezért érzünk más zamatot, vagy alig érzünk valamit.

Mi történjék a felköhögött nyákkal, ha nincs alkalmunk eltávolítani, azaz kiköpni? Ártalmas-e ha lenyeljük?

Igazából nem. Ugye a légutak felszínét is egyfajta nyák borítja azért, hogy a baktériumok, egyéb kórokozók ne jussanak el olyan helyekre, ahol veszélyt okozhatnak. Ezeket a kellemetlen kórokozókat a csillók kifelé hajtják. Ha sikerül felköhögni és lenyeljük, akkor a gyomor elvégzi a dolgát, ugyanis nagyon erős fertőtlenítő képessége van.

Miért okoznak fejfájást az időjárási frontok?

Ez ugyan mindennapos tapasztalatunk lehet, de az oka még nem világos, kutatások folynak a megértésére. Az egyik elmélet szerint a légnyomás, a páratartalom, a hőmérséklet változásának hatására az erek szűkülnek, tágulnak, van egy folyamatos, gyors változás. Ez okozhatja a fejfájást, az agyban ugyanis nincs semmi olyan, ami fájhatna. Egy másik elmélet a front okozta fejfájást evolúciós okra vezeti vissza. Azért fájdul meg a fejünk, hogy jelezze, komolyabb időváltozás jön, s így legyen időnk megfelelő védett helyet keresni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Ötös
2019.10.15. 10:00
Műsorvezető: Bódy Gergő