„Klubrádió
Reggeli gyors

Kígyómarásra azért nem ajánljuk

19/09/2019 15:41

| Szerző: Kovács M. Veronika/Klubrádió

A sütőtökről volt szó a Merőnakál legutóbbi adásában, amely mindenre jó, meghűlésre, emésztési gondokra, jót tesz a bőrnek. Ősi praktikák szerint kígyómarás ellen is hatásos, de ezt inkább ne próbálják ki!

2019. szeptember 18. Reggeli gyors / részlet, Merőkanál (19.09.18.)
05:22
00:00

Most vettem észre, hogy az egyik nagy őszi kedvencemről, a sütőtökről nem is írtam, beszéltem itt egy szót sem. Pedig érdemes lenne, és nem a virágjának a színe miatt, sokkal inkább azért, mert mindenre jó.

De tényleg: az indiánok még kígyómarást is gyógyítottak vele. Ennek hatékonyságát itt, Magyarországon szerencsére bonyolult lenne kipróbálni, meg le is beszélném a kísérletről Önöket, de a tökről nem. Sőt, tessenek tököt enni, ha megfázással, meghűléssel bajlódnak, köhögnek, tüsszögnek, mert használ. Akkor is hasznos, ha a bőrünket szeretnénk szebbé tenni, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként is használták, más szavakkal fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. És serkenti a máj működését is, vagyis másnapra ideális, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. Ráadásul az Antarktisz kivételével minden földrészen termelik és fogyasztják.

Mindehhez elég kevés kalóriát tartalmaz, vagyis remekül lehet vele fogyókúrázni. Persze nem mindegy, hogy készítjük el. Aki süteményt vagy lekvárt csinál belőle, az ne várjon nagy csodát, de levesként, vagy ivóléként, köretként, esetleg főzelékként nem hizlal. De ehetjük magában is, sima sült tökként. Ehhez egy kemény, vastag húsú tököt válasszunk. Vágjuk kettő, esetleg négy felé, kaparjuk ki a magokat, a belső részeket. A megtisztított tököt szeleteljük fel 5-8 cm széles darabokra, szeletekre vagy kockákra, majd egy sütőlapon tegyük az előmelegített sütőbe. Egy normál sütőbe egy sütésre 2 kg-nál több nyers tököt ne tegyünk, mert a kiáramló pára miatt a töknek főtt jellege lesz. A tököt jó sokáig kell sütni: fél órán keresztül 220 fokon, majd újabb fél órán át 200 fokon, aztán 20-30 percig 160 fokon. A jól megsütött tök halványsárga, teljesen száraz, kenyérhéjszerű külső réteggel és villával könnyen átszúrható.

 

A sütőtök nagyon szereti az almát és a narancsot is, jóban van a dióval, mézzel, a fűszerek közül pedig a gyömbérrel, szerecsendióval, fahéjjal, chilivel. El is mondom, hogy kell a kedvenc töklevesemet csinálni, ami ebben az undok hideg időben energiával tölt fel és átmelegít. Kell hozzá egy 1 kilónyi megtisztított sütőtök. 1 közepes alma, 1 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1 l szárnyas alaplé, só, bors, chili, szerecsendió. A vajon megdinszteljük a felkockázott hagymát, rárakjuk a kisebb kockákra vágott tököt, a szintén felkockázott almát, fűszerezzük, és felöntjük az alaplével. Kis lángon összeforraljuk, és amikor a tök már jó puha, botmixerrel összetörjük. Ha túl sűrű, tegyünk bele egy kis tejszínt, esetleg kókusztejet. Pirított tökmaggal, esetleg sült baconnal lehet még feldobni.

Mondok még egy tökös sütis receptet, ezt hétvégén akkor fejlesztettem, amikor kiderült, hogy megmaradt egy fél tök és nem akartam kidobni. Ezért felkockáztam és egy papírral bélelt tepsiben betoltam a sütőbe, de előtte meglocsoltam egy kis mézzel. Amikor finom puha lett, krumplinyomóval összetörtem, belereszeltem két almát, tettem bele egy löttyintés narancslevet, egy kis reszelt narancshéjat, egy kevés barnacukrot, egy picike őrölt fahéjat, meg a maradék aszalt áfonyát a zacskó mélyéről és összekutyultam. Fél kg lisztből, egy kocka margarinból, egy kis doboz tejfölből és egy csipet sóból csináltam egy gyors omlós alapot, kétfelé szedtem, tepsi nagyságúra nyújtottam. Az egyik lapot beletettem egy kisebb tepsibe, villával megszurkáltam és megszórtam darált dióval, rásimítottam a tölteléket és a másik lapot, majd azt is megszurkáltam, megkentem tojással és be a 170 fokos sütőbe. Kb. 40-45 perc alatt lett belőle illatos, finom süti.

Jó étvágyat kíván a szerkesztő: Kovács M. Veronika