„Támogassa
Esti gyors

Zacher: Akkumulátorgyár helyett mentálhigiénés stratégiát!

13/10/2023 22:39

| Szerző: Klubrádió

Magyarország nagyon rossz mentális állapotban lévő ország, szorongó, depressziós fiatalokkal, felnőttekkel, vagyis már nem kábítószer- és alkoholstratégiára lenne szükség, hanem mentálhigiénés stratégiára, ami nem egy-két évre szól, hanem tíz-húszra – mondta Zacher Gábor toxikológus.

2023. október 13. Esti gyors-részlet (2023.10.13.) Zacher Gábor
09:47
00:00

Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos az Esti gyorsban egy friss kutatás alapján beszélt arról, hogy bár nem tudnak pontos számokat mondani, az alkohol okozta halálozások száma évente nagyjából harmincezer az országban. Ebben benne van az is, aki részegen elesik a biciklivel, beüti a fejét, agysérülése lesz és abba hal bele, ahol az alkoholnak közvetett szerepe van, valamint azok is, akik májcirrózisban, májdaganatban és más hasonló betegségekben halnak meg, amikor közvetlen a hatás. Magyarországon a népbetegségek közé nemcsak a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívbetegség, a stroke, hanem az alkoholbetegség is – sorolta. 

Hozzátette, ha megnézzük az egy főre eső alkoholfogyasztás mennyiségét, akkor bőven nem vagyunk a világ élvonalában. Viszont ez a KSH adatain alapul, amelyek a jövedéki adó alapján számítják az elfogyaszott szesz mennyiségét. Tehát nem tudják belevenni a statisztikákba azokat az eseteket, amikor valaki bort készít vagy pálinkát főz magának és a barátainak otthon. Ezért a szakértő sokkal jobban hisz abban, hogy 12 helyett inkább 17 liter jut egy főre a 15+-os korosztályban, és ez már a 7-8. legtöbb lenne Európában. „Van még hova javulnunk ahhoz, hogy elmondhassuk, hogy Magyarország jobban teljesít” – fogalmazott ironikusan.

alkoholizmus
 
kép: Pixabay
 

Az egyértelműen látszik, nem is kell statisztikailag alátámasztani, hogy alkoholprobléma van Magyarországon – jelentette ki Zacher Gábor. Úgy fogalmazott: nézzük meg az ország mentális helyzetét, fogy az alkohol, ami jó feszültségoldó, kis mennyiségtől már feldobott állapotba kerül az ember, eltűnnek a gondok, „már nem is olyan durva az infláció, már nem is érdekes a globális felmelegedés”, már csak az a lényeg, hogy nyerünk-e holnap a szerbek ellen. Magyarországon általánoságban nagyon sok a szorongó, depressziós fiatal és felnőtt, vagyis, hangsúlyozta, már nem kábítószer- és alkoholstratégiára lenne szüksége az országnak, hanem mentálhigiénés stratégiára, ami nem egy-két évre szól, hanem tíz-húsz évre. Egyre többen élnek a létminimum alatt, egyre kevesebb embernek van tartaléka, az átlag magyarok jelentős része egy hónapnál többet nem bírna ki fizetés nélkül, ami szintén nem a boldogságot segíti, és ezt visszatükrözik az erre vonatkozó adatok is. Az általa javasolt mentálhigiénés stratégiában nagy szerepe lenne a különböző szakterületeknek, az egészet átlátni, átgondolni. Meg kell nézni az antidepresszánsok, altatók, nyugtatók fogyását, vagyis, mint mondta, sokkal inkább egy ilyen programra lenne szükség, mint akkumulátorgyárakra. De ehhez az is kellene, hogy talpra álljon a magyar gazdaság és „ne harcoljunk itt, mint malac a jégen”.

Azt is mondta: nagyon reméli, hogy nem lesz semmi az energiaital tiltásából, nemzeti dohányboltba kényszerítéséből a 18 éven aluliaknál, mert semmilyen szakmai érv nem támasztja alá. Noha a kormány egy ilyen ötletet bármikor át tud vinni a parlamenten, jegyezte meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Esti gyors
2023. október 13., péntek 18:30
Műsorvezető: Selmeci János