„Klubrádió
Reggeli gyors

Zacher Gábor: Nem az a reális cél, hogy a fiatalak egy kortyot se igyanak, csak "Ne legyen harmadik"!

29/11/2021 11:33

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Minden harmadik magyar középiskolás heti rendszerességgel fogyaszt alkoholt, többek közt ez derül ki a Szétcsúszva program felméréséből, amiről Zacher Gábor toxikológus, a program tanácsadója beszélt a Reggeli gyorsban.

2021. november 29. Reggeli gyors - részlet 21.11.29. Zacher Gábor
08:22
00:00
"Bezzeg az én időmben" – ezt a mondatot felejtsük el! A fiatalok isznak, ez egyértelmű. Mi (idősebbek) pontosan olyan fiatalok voltunk, mint a mostaniak, csak kicsit más világban, de legalább a Kádár-rendszerhez képest az alkoholok minősége rengeteget javult – kezdte a beszélgetést Zacher Gábor.

Fotó: Pixabay
 

A szakember aggasztónak tartja, hogy a felmérés szerint is az derült ki, hogy töményet fogyasztanak legnagyobb előszeretettel a fiatalok, amivel az az egyik legnagyobb gond, hogy elsőre nem érződik a hatása, aztán pedig nagyon-nagyon "beüt". Megnövekedett az italozások gyakorisága is, ugyanis kezdetben még csak a "bebaszombat" volt, mára pedig már megjelent a "bebaszerda" is például. A tinédzserek legalább 15 %-a posztolt már részeg állapotban az interneten olyat, amit később megbánt, de a "beszarva-behugyozva-összehányva" képek elsőre viccesnek tűnhetnek, amik örökre ott maradhatnak a hálón, és befolyásolhatja az "áldozat" későbbi életét – véli a toxikológus. Összességében sem túl rózsás a helyzet, mert például a magyar 16 éves fiúk alkoholfogyasztás  szempontjából a 2. helyen (a dánok előztek meg csak minket), a lányok a 4. helyen állnak Európában – tette hozzá.

Valójában a felnőttek mutatta szociális minta sem túl pozitív: Magyarországon "csak" 800 ezer alkoholista van, és Zacher már izgatottan várja, hogy mikor lesz a magyar alkoholista hungaricum, nem csak a magyar pálinka, amit a nem létező alkoholstratégiánk részeként a magyar miniszterelnök is nagy mértékben népszerűsít, emelték is az egy főre főzhető pálinkamennyiséget – ironizált a szakember.

Az addiktológus szerint a szociális minta mellett, a fiatalok viselkedését még a divat is meghatározza – a hétvégéhez hozzá tartozik az alkoholfogyasztás. Ezen kívül nagyon sokan azt mondják, hogy ők a szorongásoldás miatt isznak, hogy kiengedjék a bennük lévő frusztrációt. Tudvalevő, hogy az alkohol a legjobb feszültségoldó szer, ami létezik: "Gondoljon bele! Három pohár után az M1 műsora is nézhetővé válik, sőt a negyedik pohár után pedig már a TV2-t is meg tudjuk nézni" – folytatta szokásos szarkasztikus stílusában a toxikológus. Sajnos a járvány alatt – tovább növelve a mai fiatalokban egyébként is magasabb bizonytalansági faktort – Európában jelentős mértékben megnőtt az eladott alkoholok száma (amit a reklámok is erősítenek), ami azt is mutatja, hogy a szorongásoldásukat nem csak a fiatalok, hanem a felnőttek is ezzel a módszerrel orvosolják. 

"Ne legyen harmadik!". Nem az a reális cél, hogy mindenki absztinens legyen, hogy a fiatalak egy kortyot se igyanak, hanem meg kellene tanulni egyfajta keretrendszerben gondolkozni, amit a sörrel vagy a borral sokkal könnyebb megvalósítani, mint a töménnyel – mondta Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Zacher Gáborral
2021.11.29., hétfő 8:47
Riporter: Szénási Sándor