„Klubrádió
Reggeli gyors

A magyar emberhez a pálinka illik

12/11/2021 14:24

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó külügyminiszter a tavaly lejárt drogstratégiával haknizik a világban, miközben a drogliberalizáció szélmalmaival harcol egy pálinkaliberalizáló kormány képviseletében – írja a Drogriporter blog szerzője. Sárosi Péter, a Jogriporter Alapítvány igazgatója volt a Reggeli gyors vendége. 

2021. november 12. Reggeli gyors - részlet 21.11.12. Sárosi Péter
08:53
00:00

Magyarországon 2013-ban fogadták el a drogstratégiát, ami 2020 végén járt le, és azon az irreális célkitűzésen kívül, hogy 2020-ra hazánk teljesen drogmentessé válik, voltak benne jóval fontosabb és reálisabb célok is. Azt, hogy ezeket milyen mértékben sikerült elérni, nem tudjuk, mert nem értékelték a drogstratégiát, és nincs róla hír, hogy újabbat fogadtak volna el helyette.

Miközben a külügyminiszterünk azzal járja a világot, hogy nálunk milyen sikeres a drogpolitika, és a Seychelle-szigetekre küld drogprevenciós szakembereket és pénzt, közben Magyarországon nincs se szakember se pénz; tavaly a központi költségvetésben megszüntették a drogköltségvetést és azokat az intézményeket is, amik ezzel a problémával foglalkoztak, mint például a Nemzeti Drogmegelőzési Intézetet – vázolta a jelenlegi helyzetet Sárosi Péter.

Vak vezet világtalant esete áll fenn, azaz Magyarország próbál más országokat vezetni, miközben saját drogpolitikájában nagyon nagy lemaradása van – tette hozzá.

Fotó: Facebook
 

A jövőre nézve, az ellenzéki pártok eddig nem foglaltak ebben a kérdésben határozott állást. A nem kormánypárti vezetésű önkormányzatok, illetve Budapest esetében – a civilek bevonásával – vannak esetleg pozitív változások, mint például hogy a korábbi rendészeti megközelítés helyett egészségügyi-szociális megközelítés dominál fővárosi szinten, de ezt a kérdést országos szinten kellene kezelni. Kormányváltás esetén mi fog történni, azt jelenleg nem tudjuk – mondta el az alapítvány igazgatója.

Sárosi nagyon károsnak tartja a Fidesz médiakampányát, ami a (budapesti) drogosok, hajléktalanok és koldusok ellen fordul, azt a látszatot is keltve, hogy ez régen – Tarlós István ideje alatt – nem így volt. Erre a problémára kellene valamiféle megoldás, ők emberek, és nem pedig zavaró elemek az utcán. Nagyon nehéz értelmes politikát vinni ilyen környezetben.

Sárosi Péter Fotó: Facebook
 

A jelenlegi kormány álláspontja szerint a magyar emberhez a pálinka illik, és ennek megfelelően népszerűsíti is fogyasztását, miközben nincs alkoholstratégiánk, és az alkoholizmus Magyarországon – európai szinten is – nagyon nagy károkat okoz. Ha ebbe a kontextusba belehelyezzük a kormányzat drogellenes nyilatkozatait, akkor ez különösen képmutatóvá teszi ezt a rendszert – szögezte le a Drogriporter bloggere.

Annak ellenére, hogy az illegális szerek fogyasztásával kapcsolatos ügyek látványosabbak, jobban zavarja az emberek szemét például a dülöngélő dizájnerdrogosok, de Magyarországon még ma is az első számú gond az alkohol- és gyógyszerfogyasztás. Ezzel minél fiatalabb korban kellene valamit kezdeni iskolai és egészségügyi szinten is – vélte Sárosi Péter, a Jogriporter Alapítvány igazgatója.

alkoholfogyasztás infografika
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors – Sárosi Péter
2021. november 12., péntek 8:51
Műsorvezető: Panxnotded Miklós