„Klubrádió
Reggeli gyors

"A drogprobléma nem lehet politikai kérdés"

3/09/2021 11:19

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Hosszú távú szakmai stratégiával, és nem politikai intézkedésekkel lehet kezelni a budapesti drogproblémát – állítja Sárosi Péter, a Drogriporter blog szerzője, a Jogriporter alapítvány igazgatója.

2021. szeptember 03. Reggeli gyors - részlet 21.09.03. Sárosi Péter
08:54
00:00

A Fővárosi Közgyűlés megszavazta azt az előterjesztést, ami a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (BKEF) újraalakításáról és civilekkel való kibővítéséről rendelkezett. Ezzel a főváros vezetése végre eleget tett a szakma egyik fontos követelésének, amit még az önkormányzativálasztások idején a Budapesti Drogpolitikai Minimumprogramban hirdettünk meg - de aminek teljesítése sajnos a járvány miatt hosszú időre lekerült a napirendről – írta a Drogriporter.

Sárosi Péter, a Drogriporter blog szerzője, a Jogriporter alapítvány igazgatója a Klubrádiónban beszélt a fejleményekről és várható hatásaikról. A fórumokat még Tarlós István főpolgármestersége idején hozták létre, akkor még mindössze kerületi szinteken, amelyekben iskolák, civilszervezetek, az önkormányzatok és a rendőrség is részt vettek.

"Azonban a drogprobléma nem ismer kerülethatárokat, ennek megfelelően a fórum mőködését is ki kellett terjeszteni" – mondta, hozzátéve, hogy az önkormányzati választások idején kérték fővárosvezetéstől az újraszervezést, de ez, többek közt a járvány miatt eddig nem valósulhatott meg.

Így Budapestnek esélye nyílik érdemben foglalkozni a drogproblémával. Lehetőség nyílik a párbeszédre a szervezetek közt. A rendőrség ezek után is része lesz a négy nagyobb, szakembereket tömörítő ernyőszervezet, civilhálózat, melyek a rehabilitációért, megelőző programokért, az ártalomcsökkentésért, felelnek. Ezekből jönnek létre munkacsoportok, amelyek remélhetőleg megoldásokat dolgoznak majd ki.

Sárosi szerint ma a legnagyobb probléma Budapesten, hogy a drogügy politikai kérdéssé válik. Ezt nagyon veszélyesnek tartja. A kormányzati propganda részéről egyre nagyobb méreteket ölt a hisztériakeltés, amely mellett a problémát nem lehet hosszú távon szakmai alapon kezelni. A "zombiapokalipszis", amellyel riogatnak, valójában a szintetikus pszichoaktív, mesterségesen előállított kannabinoidok elterjedésének következménye, amelyet dohányra spriccelve árulnak, és amely hatásai közé tartozik a tompultság és a paranoid viselkedés is. Ezeket jellemzően a legszegényebbek fogyasztják.

A megoldáshoz szakmai alapokra helyezett stratégia kell, attól a drogprobléma nem szűnik meg, ha a rendőrség az utcáról viszi el az embereket.

Hozzátette, a fővárosban tapasztalható droghasználat mértéke 2015-ben tetőzött és, bár visszaszorulóban van, azóta sem sikerült megoldani. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Sárosi Péterrel
2021.09.03., péntek 7:33
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert