„Klubrádió
Reggeli gyors

Zacher a pacalozó államtitkárról és a többiekről: Ne a rossz példákat kövessük!

23/01/2023 12:49

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A miniszterelnök elhízása rossz példát mutat az országnak, holott nálunk nagyon rosszak azok az egészségügyi statisztikák, amik az elhízással, alkohollal, dohányzással kapcsolatosak. Zacher Gábor toxikológus szerint itt lenne az ideje, hogy hiteles emberek kiálljanak, és példát mutassanak a magyaroknak, hogy mindenki figyeljen oda magára, mert baj lehet.

2023. január 23. Reggeli gyors - részlet 2022.01.23. Zacher Gábor
08:14
00:00

Nagy port vert fel Zacher Gábor toxikológus egy közelmúltbeli nyilatkozata, amelyben arról is beszélt, hogy "ott van a nagyon kövér magyar miniszterelnökünk, ahelyett, hogy példát mutatna". A Reggeli gyorsban Zacher Gábor azt mondta, nem a politikai hovatartozásról beszélt, hanem az országról: arról, hogy a magyarok mennyire rossz egészségi állapotban vannak, a statisztikák szerint öt évvel vagyunk lemaradva az EU-tól átlagéletkorban, vezetjük a daganatos betegségek, a megelőzhető betegségek halálozási listáit.

És nem csak az elhízásról kell beszélni, hiszen számos adat támasztja alá, hogy mennyire veszélyes az egészségre, a keringési rendszerre, a mozgásrendszerre, a daganatos betegségek kialakulása szempontjából például az alkohol, a dohányfogyasztás. De akár az online világ függőségével kapcsolatban is sokan példaértékű változtatást tudnának mutatni a kiállásukkal, mondta. Amikor őket látják az emberek, magukban megállapíthatják, "ha ő meg tudja csinálni, akkor majd én is meg tudom csinálni".

Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
 
Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
 
Budapest, 2023. január 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő érkezik a közmédia óbudai székházához. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Saját magával kapcsolatban azt mondta, mivel jelentősen visszavett a dohányzásából, azzal szerinte ő is példát mutat. "Magyarok vagyunk, tudjunk is változtatni".

Tehát nem feltétlenül a politikai elit példamutatásáról van szó, szerinte az elit szó amúgy is félreérthető, ezért inkább ő úgy fogalmazott, hogy ismert embereknek kellene kiállniuk, akiket a tévében vagy az online világban lehet látni, mert rájuk odafigyelünk. Olyanoknak, akik nem vesztették el a hitelüket, és példát tudnak mutatni.

Szerinte egy ilyen emberre jobban odafigyelhetnek a többiek, mint például "arra az államtitkára, aki a velős pacallal hirdet": ne a rossz példákat kövessük!

Felvetette, hogy régebben a közszolgálati csatornán az embereknek közérthetően olyanok magyarázták el a világot, mint Czeizel Endre, vagy Dr. Agy. Ezek az emberek közel kerültek a nézőkhöz. A mostaniak pedig elmondhatnák, hogy "mindenki figyeljen oda, mert baj lehet".

Szerinte nem mindegy, hogy ha valaki kiáll a nyilvánosság elé, akkor "egy széles látókörű lencsébe sem fér bele", vagy egy "jó állapotban" lévő emberről van-e szó. Kommunikálni kellene, hogy például öt évvel tudjunk tovább élni, mert "élete mindenkinek csak egy van".