„Klubrádió
Reggeli gyors

Vissza az iskolába az utolsó két hétre – miért lehetne ez jó?

20/05/2020 16:43

| Szerző: Klubrádió

Ha az alsósok visszatérnének az iskolákba az utolsó két hétre, az a szülőknek lehetne segítség, akiknek eddig is nehéz volt összeegyeztetniük a távoktatást, a gyerekfelügyeletet a munkával – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Ugyanakkor beszélt arról is, hogy a járványhelyzet miatt nem lehetne normális tantermi oktatás, hiszen nem ülhet be 20-30 diák egy terembe. Frissítés: az államtitkár bejelentette, június 2-től nyitnak az iskolák.

2020. május 20. Reggeli gyors / részlet, Horváth Péter (20.05.20.)
10:15
00:00

Felvetődött, hogy az utolsó két hétre az alsó tagozatosok menjenek vissza az iskolába. Erről kérdeztük Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökét. Közölte: azt kell felmérni, hogy a szülők, akik eddig otthonról végezték a munkájukat, kényszerszabadságot kellett kivenniük, vagy meg kellett oldaniuk a felügyeletet valahogy, mennyire tudják ezt ellátni továbbra is úgy, hogy megfeleljenek a munkahelyi elvárásoknak. Ha egyre erősebb igény lesz arra, hogy a gyerekek felügyeletét az iskola oldja meg, akkor érdemes lehet azon gondolkodni, hogy az utolsó két hétben járjanak be. De ezt inkább úgy tudná elképzelni, hogy egyre több iskola nyisson meg és fogadja felügyeletre a diákokat. 

Szerinte a tanítóknak és azoknak a szülőknek volt a legnehezebb dolguk, akinek alsós gyerekeik vannak, mert nekik a legnehezebb a digitális oktatás, itt kell a legnagyobb segítség. Ha visszamennek a gyerekek az iskolába az utolsó két hétre, akkor se gondolja Horváth Péter, hogy ez normális tantermi oktatás lenne, mert továbbra is érvényben vannak olyan szabályok, amelyek nem teszik lehetővé, hogy egy osztályba beüljön 25-30 diák. Így, ha egy osztályt meg kell bontani, a külföldi példák alapján délelőtti-délutáni oktatás lehet, vagy egyik nap mennek a gyerekek, másik nap nem. Ezek igazából nem oldanák meg a szülők munkahelyi problémáit – tette hozzá. Arra is kitért, hogy a nagyobb gyerekeket nem érdemes kivenni a távoktatásból, hiszen a középiskolások több mint fele nem a lakóhelyén tanul, ez sokkal több utazással, kollégiumi oktatással járna.

Biztosan több olyan család lesz, amely nem tud annyi szabadságot kivenni nyárra, mint korábban, épp az előző hónapok miatt, így többen is kérnek majd segítséget a nyári táborokhoz, ezt fel kell mérni és meg kell szervezni. Horváth Péter azt is mondta, a napközi összetettebb lehet, a digitális oktatásban szerzett tapasztalatok összegyűjtésével, felmérésével is kiegészülhet. Nem akar azzal riogatni, hogy nyári tanítás lesz, csak egy-egy órában a játék, a sport, az ének-zene, egyéb tematikus táborok mellé ez is beférhet.

Arról is beszélt, hogy bár kell időt szánni a jövő tanévben az ismétlésre, nem gondolja tragikusnak a távoktatás miatt kialakult helyzetet, nagyon komoly munkát végeznek a résztvevők, és azok a tanulók, akik már képesek az önálló munkára, alaposabban is megérthetik, amivel foglalkoznak. Ugyanakkor ő is tisztában van azzal, hogy nem minden tanuló családjában van internetes hozzáférés.

FRISSÍTÉS: Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár a Facebookon bejelentette, június 2-től nyitnak az iskolák. Úgy fogalmazott: mivel a járványveszély mértéke érdemben csökkent, az óvodák és a bölcsődék a megyékben május 25-től, a fővárosban június másodikától visszatérnek a normális működési rendhez. Az intézményeknek külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyerekeket, a nyár folyamán egy intézmény legfeljebb két hétre állhat le. Hozzátette, a tanév hossza nem változik, és mivel a digitális oktatás jól működik, így a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com

Reggeli gyors
2020.05.20. 08:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre