„Klubrádió
Esti gyors

Virovácz: Bízhatunk abban, hogy idén lesz gazdasági növekedés

6/03/2024 07:50

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

2024-ben úgy tűnik, hogy sokkal jobban néznek ki a különböző mutatók, számíthatunk gazdasági növekedésre – véli Virovácz Péter, az ING vezető elemzője.

2024. március 05. Esti gyors - részlet 2024.03.05. Virovácz Péter
08:39
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a kormány eredeti 4,1, majd még a módosított várakozás szerinti 1,5 százalékos növekedésről szóló terveihez képest, még csak pluszban sem sikerült zárni az évet. A most közzétett második becslés úgy számol, hogy a nyers adat szerint 0,9, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 0,7 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye 2023 egészében.

"Szerencsére úgy tűnik, hogy a magyar gazdaság nem fog beleragadni. A 2023-as évünk elveszett év volt, ha úgy tetszik, válságév, ez feketén-fehéren ott van a KSH honlapján is. Viszont 2024-ben azért úgy tűnik, hogy sokkal jobban néznek ki a különböző mutatók" – mondta az Esti gyors keddi adásában Virovácz Péter, az ING vezető elemzője, hozzátéve, hogy "bízhatunk abban, hogy idén lesz gazdasági növekedés". Abban nem biztos, hogy kiemelkedő növekedés lesz.

Megjegyezte, a magyar gazdaságot a kiskereskedelem és a szolgáltató szektor forgalmának javulása húzhatja fel idén, a bérek további várható emelkedésével a fogyasztás is valamelyest felélénkülhet. Ennek mértéke az infláció mértékétől is függ, amely ugyan csökken, de a lakosságban élénken él az áremelkedés.

A monetáris politikában nagyon képlékeny a helyzet. Megismételte korábbi állítását, hogy az euró árát 390-400 forintnál stabilizálhatják a megfelelő jegybanki kamatok mellett.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Esti gyors/interjú Virovácz Péter
2024.03.05., kedd 18:23
Riporter: Kárpáti Iván