„Klubrádió
Esti gyors

Virovácz: Lehet újra 400 forint az euró

28/02/2024 07:50

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A forint árfolyamára nemcsak a belső, hanem külső tényezők is hatást gyakorolnak, és a különböző kockázatok miatt – mint az EP-választás – elképzelhetőnek tartja Virovácz Péter, az ING vezető elemzője, hogy 395-400 forintra emelkedik az euró ára.

2024. február 27. Esti gyors - részlet - 2024.02.27. Virovácz Péter
07:29
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, 100 bázisponttal, 9 százalékra csökkentette az alapkamatot az Magyar Nemzeti Bank (MNB). Utoljára 2022 nyarán volt egy számjegyű az alapkamat. Ilyenkor várható a forint gyengülése, ugyanakkor a gazdaságra jótékonyan hathat.

"Valóban azt látjuk, hogy a forint gyengülni kezdett a döntés hatására, ugyanakkor ez nem elsősorban a mostani döntésnek szól, hanem annak, hogy a jegybank átmenetileg gyorsított a kamatvágás tempóján" – mondta az Esti gyors keddi adásában Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Hozzátette, ezt úgy érzékeli a piac, hogy folyamatosan fogy a kamatelőnye a magyar eszközöknek, tehát nem annyira éri meg belőlük vásárolni. Azonban a külső, geopolitikai, a globális inflációs várakozások miatt, kénytelen az MNB fenntartani a különbséget.

Az utóbbi időszakban az infláció folyamatosan csökken, a nemzetközi kedélyek is nyugodtak, de ahogy arra a jegybank alelnöke, Virág Barnabás is felhívta a figyelmet, ez a helyzet változhat. Ezzel kapcsolatban Virovácz megjegyezte, a kamatvágás gyors üteme, igazából csak annyit jelent, hogy előrehoztak bizonyos döntéseket. A jegybank szerint az a kamatkörzet, amelyet kigondoltak, képes a gazdaságra jótékonyan hatni, és közben kiállni az esetleges kedvezőtlen gazdasági változásokat.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar fizetőeszköz gyengülése miatt lehet-e újra 400 forint egy euró, a szakember azt mondta: "az a helyzet, hogy lehet és nem is kell sokat várni rá". Megjegyezte, a forint árfolyamára nemcsak a belső, hanem külső tényezők is hatást gyakorolnak. "Az elmúlt hónapokban bebizonyosodott az, hogy ha bármi olyan kockázat, probléma felüti a fejét, amivel a piacok nem számoltak, akkor egész egyszerűen megindul a tőkemenkülés a fejlődő piacokról a fejlett piacok irányába" – összegezte Virovácz. Lehetséges kockázatként emelte ki a gázai konfliktus kiéleződését, vagy éppen azt, hogy a vártnál jobban teljesít az amerikai gazdaság. Utóbbi esetében a dollár erősödni fog.

"Benne van a pakliban, hogy az első negyedév végén, és a második elején a forint gyengülni fog, és vannak politikai kockázatok is. Nyáron jön az EP-választás, és a befektetők nem szeretik a politikai kockázatokat. Ha 400-ra nem is, 395-400 környékére begyengülhet a forint" – foglalta össze.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Virovácz Péterrel
2024.02.27., kedd 18:35
Riporter: Kárpáti Iván