„Köszönjük,
Reggeli gyors

Szakértő: Kérdés, mennyire félnek az emberek az inflációtól, amikor állampapírba fektetnek

27/02/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Akik kevésbé biztosak az infláció rendeződésében, inkább választhatnak inflációkövető állampapírokat – véli Németh Dávid, a K&H elemzője.

2024. február 27. Reggeli gyors - részlet 24.02.27. Németh Dávid
07:04
00:00

Ahogy arról korábban a klubrádió is beszámolt, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter több intézkedést indokolt azzal, hogy azokkal az állampapírok iránti keresletet növeljék.

Ellentmondó hírek érkeznek az állampapírokkal kapcsolatban. Egy mai hír szerint egy hét alatt 170 milliárdért vettek állampapírt a magyarok, már nem a prémium a legnépszerűbb, más hírek szerint 2023 végén már közel 2,1 millió ügyfélnek volt értékpapírszámlája a különböző befektetési szolgáltatóknál, míg a Magyar Államkincstárnál nemrég sikerült elérni a 800 ezres számot. Ez jól mutatja, hogy bár nagyon sokan döntöttek úgy, hogy állampapírba fektetnek, sokan tartottak ettől, ezért inkább más akár teljesen adó- és járulékmentes befektetési formákat választottak.

"Egyértelműen nőtt az értékesítés volumene az elmúlt napokban és ez annak tudható be, hogy most volt a prémium állampapírok első nagyobb kamatfizetése" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Németh Dávid, a K&H elemzője, hozzátéve, hogy márciusban is lesz kamatkifizetés. A két legnagyobb kifizetést az év elejére időzítették.

Megjegyezte, kérdéses, hogy a háztartások a kifizetett összeget újra állampapírokba fektetik be, elköltik, vagy más befektetési alapokban helyezik el.

Azzal kapcsolatban, hogy a korábban legnépszerűbb inflációkövető prémium állampapír kereslete miért csökkent, Németh elmondta, hogy az inflációs előrejelzések szerint idén 4,5 százalékos lehet az éves infláció, erre fizet az állam egy bizonyos prémiumot, de ez már annyival alacsonyabb kamatot jelent, amely mellett más állampapírok versenyképesebbek.

"Itt az a kérdés, ki hisz abban, hogy a következő években alacsony inflációs környezet alakul ki" – mondta. Azt is megjegyezte, hogy azok, akik kevésbé biztosak az infláció rendeződésében, inkább választhatnak inflációkövető állampapírokat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Németh Dáviddal
2024.02.27., kedd 8:13
Riporter: Szénási Sándor