„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Világszerte szkeptikusabbak lettek a vállalatvezetők

27/01/2020 15:03

| Szerző: Klubrádió

Idén lassul a globális gazdasági növekedés, az amerikai-kínai kereskedelmi háború bizonytalanságot okoz.

2020. január 27. Vállalkozók klubja 20.01.27. Polacsek Csaba
21:28
00:00

Kínában 30 éves mélyponton van a gazdasági növekedés, 6,1 százalék, ami persze európai mércével mérve igen szép, de a világ második legnagyobb gazdaságában kevés. A növekedés lassulása az egész világra jellemző lesz ebben az évben. A PricewaterhouseCoopers felmérése szerint a globális növekedés 3,4 százalék lesz, míg az elmúlt 20 év átlaga 3,8 százalék volt. Nem arról van tehát szó, hogy csökkenne a globális gazdaság mérete, hanem arról, hogy lassul a növekedés üteme, erre számítanak a jelentősebb cégek vezetői.

A helyzetet elemezve Polacsek Csaba a PwC cégtársa azt mondta, a lassulás oka nagy részben az amerikai-kínai kereskedelmi háború, mert az bizonytalanságot szül, növeli a kockázatot, ami pedig visszaveti a kereskedelmet. A növekedést ilyen körülmények között a belső piac gerjesztheti. A nagy belső piaccal rendelkező országok, mint például az Egyesült Államok, könnyebb helyzetben vannak, mint a kisebb, exportorientált országok, amilyen Magyarország, vagy akár Németország. Tetézi a gondot, hogy egész Európa öregszik, ráadásul fogy a népessége, tehát csökken a belső fogyasztás emiatt is.

A gazdaság fejlődését meghatározó tényező a klímahelyzet is. Miután a veszély nem áll meg az országhatárokon, a környezetet kizsákmányoló módon elért növekedés nem tartható fenn sehol. Még olyan nagy és önálló országban sem, mint Kína. Ott is van már olyan réteg, amelyiknek van elég pénze és nem akar szennyezett levegőt szívni, egészségtelen vizet inni, így kiköveteli, hogy a vállalatok „zöldüljenek”. Ide tartozik az energiaforrások kérdése is. Az olaj még mindig meghatározó, például Kína ezért a Közel-Kelet felé fordul, mert ott van a legolcsóbban kitermelhető tartalék. Az energiafelhasználásnak azonban változnia kell, leginkább a szél- és napenergia, valamint a biomassza irányába.

A felmérésben megkérdezettek nagy elbocsátásokra nem számítanak, azonban a munkaerő átrendeződésére igen. Maradva az energiánál, ha mondjuk bezárnak egy szénbányát, akkor ott munkaerő szabadul fel, de a megújuló energia termelése ennek egy részét máris lekötheti. Erősödik a digitális gazdaság, a robotizáció csak bizonyos munkakörökben teszi feleslegessé az embert, más munkalehetőségeket viszont teremt. Tehát munkaerőre új helyeken, új képességekkel lesz szükség.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Vállalkozók klubja
2020.01.27. 14:30
Műsorvezető: Kárpáti Iván