„Klubrádió
Reggeli gyors

Veszít a Fidesz – Lassan leesik a tantusz

19/12/2019 12:13

| Szerző: Klubrádió

Az októberi 43 százalékos támogatottságról 36-ra esett vissza a kormánypárt a Medián felmérése szerint. Főleg fiatalok pártoltak el tőle.

2019. december 19. Reggeli gyors - részlet 19.12.19. Hann Endre
09:17
00:00

Megosztott az ország. Ez nem újdonság, de most az eddiginél is jobban látható a Medián közvélemény-kutatása szerint. A kormányváltást akarók és az ellenkező véleményen lévők aránya egyformán 44 százalék. Kissé késve, de egyre többen ismerik, fel, hogy a Fidesz vesztett az önkormányzati választásokon, bármiről szól is a propagandája, és a vesztestől elfordulnak az emberek.

A felmérés azt mutatja, hogy fiatalok vonják meg támogatásukat a kormánypárttól, az idősebbek kitartanak. Látható egy másik törésvonal is: jellemzően a nagyvárosokban, az urbanizáltabb településeken élőknek változott a véleményük, látván, hogy ellenzéki vezetésű lett a lakóhelyük.

A Fidesz támogatottsága az októberi 43 százalékról 36-ra csökkent, viszont az elpártoló szavazók nem jelentek meg az ellenzéki oldalon. Ismét a bizonytalanok tábora nőtt. A számok alapján tehát azt lehet mondani, hogy van egyharmadnyi kormánypárti, egy másik harmad ellenzéki szavazó, és a harmadik harmadnak nincs elkötelezettsége – jelezte Hann Endre, a Medián ügyvezetője, aki hozzátette, hogy az ellenzéket azért nem lehet egységes tömbnek tekinteni. A pártokra leadott szavazatokat nem szabad egyszerűen összeadni. Az év nyertese a Demokratikus Koalíció, amely az ellenzék vezető erejévé vált, stabilizálódott, sőt erősödött a Momentum, hajszálnyit jött föl a Jobbik is, az MSZP a negyedik az ellenzéki pártok rangsorában.

A Fidesz korábban is elszenvedett már visszaeséseket, ám azokból ki tudott jönni. Jó ideig nem lesz országos választás, de olyan helyi voksolások, mint amilyen a győri lesz, jeleznek majd valamit. Szimbolikusak lesznek. A győztesek tábora mindenképpen megerősödik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2019.12.19. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes