„Klubrádió

Megszavazták a frakcióalakítás korlátozását

10/12/2019 13:18

| Szerző: Klubrádió/444.hu

Megszavazta az Országgyűlés azt a javaslatot, amely súlyosan korlátozza a pártok frakcióalakítási jogait. 135 igen mellett 45-en voksoltak nemmel, 9 képviselő nem szavazott.

A hivatalos indoklás szerint a törvénymódosítás „az országgyűlési képviselők általános választásán kifejezett választói akaratot jobban tükröző viszonyokat kíván teremteni a frakcióalakítás során”.

Ahogy a 444 összefoglalta, ezek után frakciót csak az előző választáson országos listát állító és mandátumot szerző ugyanazon párthoz tartozó képviselők alakíthatnának. És csak az a képviselő számítana párthoz tartozónak, aki az adott párt jelöltjeként indult a választáson. Tehát nem egyesülhetne két vagy több pártfrakció; a független képviselők nem alkothatnának frakciót, sőt, be sem ülhetnének semmilyen pártfrakcióba; és még átnevezni sem lehetne a frakciókat.

A törvénymódosítást a Fidesz a Párbeszéddel indokolta, mert szerintük „elejét kell venni annak, hogy egy 0 százalékos párt innen-onnan összeverbuvált képviselőkkel hozzon létre parlamenti képviselőcsoportot, ahogy ez a Párbeszédnél történt”. A KDNP, amelynek országos támogatottságát egyetlen közvélemény-kutatás sem méri, megszavazta a törvénymódosítást.