„Klubrádió
Reggeli gyors

Vészhelyzet - Trauma a traumatológián

24/02/2021 13:56

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Tudni lehetett, hogy a kormány által kitalált egészségügyi béremelés újabb feszültségeket fog kelteni. Ismét a központosítás hátrányai jönnek elő, az egyeztetés hiánya üt vissza.

2021. február 24. Reggeli gyors - részlet 21.02.24. Tóth Judit Mária
08:38
00:00

Debrecenben és Nyíregyházán álltak ki a kórházak traumatológiai és kézsebészeti osztályán dolgozók a jogaikért. Egységesen, közösen. Szomorú, hogy így kell kikényszeríteni a kormánnyal való tárgyalásokat – véli Tóth Judit Mária, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke.

Az előzmények: márciusig új szerződést kell kötniük az egészségügyben dolgozóknak. Már ősszel jelezte több szakmai szervezet, hogy az alkalmazottak jó része nem fogja aláírni az új szerződést, inkább távozik az állami ellátásból, sőt még az országból is. A járvány kellős közepén is. Ugyanis elképesztő hatásaik lesznek az új szerződéseknek. Valaki egy vasárnap éjszakai ügyeletben kevesebbet fog keresni, mint hétköznap, normális munkaidőben. Egy orvos, gyógyszerész, pszichológus kap béremelést, de egy mentőtiszt, egy gyógytornász már nem. Ez hihetetlen bérfeszültséget kelt olyan emberek között, akik együtt dolgoznak naponta. És az intézmény vezetője nem tehet semmit, mert nincs joga.

Aztán vannak az "apróbb" hibák. Tóth Judit Mária szerint az új szerződésekben hemzsegnek a hibák. Dátumok, beosztások nem stimmelnek. Helyben kell aláírniuk a dolgozóknak a papírt, miközben joguk lenne hazavinni, nyugodtan átolvasni, ügyvédnek, vagy más szakembernek megmutatni, és azután dönteni az aláírásról.

A szakszervezet alelnöke szerint új törvényt kellene hozni. Nem ezt foltozgatni, ahogy óráról órára teszik. Március 1-jén kiderül, hogyan látják a helyzetet az egészségügyi dolgozók. Mennyien maradnak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2021.02.24. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert