„Klubrádió
Megbeszéljük...

Az orvosi béremelést is sikerült elrontani

23/02/2021 20:23

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Történelmi orvosi béremelésről beszél a kormánypropaganda, közben lehet, hogy valaki kevesebbet keres majd, mint korábban. Hogy van ez?

2021. február 23. Megbeszéljük - részlet 21.02.23. Dénes Tamás
11:40
00:00

Debreceni és nyíregyházi traumatológusok robbantották ki a botrányt, mert a kormány megint elhamarkodottan, egyeztetés nélkül döntött. Megemelte az orvosok alapbérét, ami rendben lenne. Ám az ügyeleti díjak, pótlékok, bérkiegészítések valahogy elkerülték a rendeletet alkotók figyelmét. Előfordulhat, hogy egy orvos a „béremelés” után kevesebbet vihet haza, mint előtte. Az is megtörténhet, hogy éjszaka, ügyeletben kevesebbet keres, mint a normális, nappali műszakban. Márpedig ügyelni kell. Az is látható, hogy egy kisebb vidéki kórház orvosa többet kereshet, mint egy központi, túlterhelt intézmény traumatológusa, akinek nincs megállás. Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy nem akarja alábecsülni egy csendes vidéki kisváros kórházában dolgozó kollégái munkáját, de a terhelés mégis más.

Az anomáliát az okozza, hogy a kormány most sem tárgyalt a szakmával. Az alapbér emelése egy szimpatikus politikai üzenet, de mögötte kellene rendet tenni. A túlmunka szabályozásáról, annak finanszírozásáról elfeledkeztek a rendelet írói. Márpedig egy olyan orvosnál, aki az első vonalban dolgozik, a túlmunka rendkívül nagy arányt tesz ki.  Ahogy Dénes Tamás elmondta: a nagy béremeléssel most lesznek a magyar orvosok talán Románia szintjén. Bulgáriát lehet említeni, ahol még ennél is kevesebbet keresnek. A debreceni és nyíregyházi tiltakozás is mutatja, hogy baj van. Amíg tart a járvány, addig az orvosok kitartanak, de azután… A szakszervezet elnöke szerint egyeztetésre volna szükség, a rohamtempóban meghozott intézkedések helyett valami értelmes megoldásra.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Megbeszéljük
2021.02.23. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György