„Klubrádió
Reggeli gyors

Varázslatos éjszakák helyett

19/06/2021 06:04

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

M. Dénes Tamás aktuális zenés sporthíreiben a labdarúgó Európa-bajnokságról tudósít, kicsit szomorú szájízzel.

2021. június 18. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással (2021.06.18.)
03:55
00:00
Edoardo Bennatotól és Gianna Nannitntol hallják az Egy olasz nyár című számot, amelynek a refrénje, hogy Notti magiche, azaz varázslatos éjszakák. Ezekről a varázslatos éjszakákról szeretnék most mesélni önöknek, amelyeket az EB, vagy az EB-nek kellene jelentenie.

Meg arról, hogy miért nem is olyan varázslatosak ezek az éjszakák, mint amilyenek mondjuk 1990-ben voltak, amikor az előbb hallott dal volt a világbajnokság hivatalos dala. Elég csak ránézni a meccsekre, megnézni a hirdetéseket a stadionokban, gyakorlatilag csak diktatúrák által vezetett országok – Oroszország, Katar, Kína – cégei hirdetnek az Európa-bajnokságon. Volt valami szimbolikus abban, amikor Jarmolenko, az ukrán csatár, pont a Gazprom felirat irányába lőtt egy óriási gólt a hollandoknak. Az egész EB teljesen szürreális élményt nyújt az embereknek, mert miközben legnagyobb lelki nyugalomban mennek a meccsek, szinte mindegyik csoportban akad valamilyen baj, amelyre az európai labdarúgószövetség a füle botját nem mozgatja. Vagy ha mozgatja, akkor bárcsak ne tette volna.

Nézzék például az A csoportot, ahol az azerbajdzsáni emberek nagy részének nincs pénze jegyet venni, magyarul jórészt csak külföldiek jutnak be a meccsekre.

A B csoportban az UEFA állítólag képes volt felajánlani a dán csapatnak, miután az egyik játékos Christian Eriksen szívrohamban összeesett, hogy vagy folytatják aznap, vagy másnap vagy 3-0-val az ellenfélé a 3 pont. Ugyanitt Szentpéterváron zavartalanul zajlanak a meccsek a magas koronavírusszámok ellenére. A C csoportban sikerült elmeszelni a másik játékos megsértéséért az osztrák Marko Arnautovicot, miközben az őt folyamatosan provokáló ellenfele megúszta az esetet. A D csoportban Glasgow-ban és Londonban sok mindennel számoltak, csak a delta variánssal nem. Az E csoportban már 3 csapatnál ütötte fel a fejét a koronavírus. És az F csoportban – ez a mieinké – sikerült Európa valószínűleg leghomofóbabb törvényére sehogy sem reagálni az állítólag a kirekesztés ellen és egymás tiszteletéért küzdő európai szövetségnek.

Ennélfogva hiába játszik varázslatosan az olasz csapat, hiába kápráztat el mindenkit a francia válogatott vagy éppen a holland vagy a belga, hiába örül mindenki Finnország sikereinek vagy Dánia meccseinek, a varázslatos éjszakáktól olyan messze vagyunk, mint Makó Jeruzsálemtől. Csak mi, azaz Magyarország teszünk úgy, mintha minden rendben lenne, és játszunk telt ház előtt, mert tudjuk: mindenki hülye csak en vagyok helikopter. Ja, és a másik mottónk: az éjjel soha sem érhet véget.

Szombaton 15 órakor a magyar válogatott Franciaországgal találkozik.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a 2021. június 18-i Reggeli gyorsban hangzottak el.