„Klubrádió
Megbeszéljük...

Van mire büszkének lennünk, nem kellenek a lófej formájú kristálytömbök

2/09/2021 18:08

| Szerző: Klubrádió/szg

Lovagkeresztet kapott Kásler Miklóstól egy ezoterikus magyarságkutató, aki szerint őseink lófej formájú kristálytömbökbe táplálták be a kultúrkincseket, és a héber írástudók ezért próbálnak 5000 éve megrontani minket. Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke azt mondta: ha egy nemzet két lábbal áll a földön, ha nincs identitászavara, akkor képes arra, hogy a tényleges sikereinek örüljön. Mert van bőven, amire büszkék lehetünk, és ami igaz. A magyar történelem pedig elég hosszú, nem kell hozzátenni ezer éveket.

2021. szeptember 02. Megbeszéljük - részlet 21.09.02. Miklósi László
11:35
00:00

Ahogy a Telex szerda este megírta, lovagkeresztet kapott Kásler Miklós emberierőforrás-minisztertől a korábban magát egyetemként hirdető Miskolci Bölcsész Egyesület vezetője, aki szerint őseink lófej formájú kristálytömbökbe táplálták be a kultúrkincseket, és a héber írástudók ezért próbálnak 5000 éve megrontani minket. Gyárfás Ágnes arról is értekezett korábban, hogy a magyar Szent Korona aurája a sötét üzelmek miatt a francia forradalom óta fuldoklik a rátapadt szennytől, ezért ő gondolati úton szokta azt tisztítani. Egyszer majdnem belehalt, csak attól tért vissza az ereje, hogy megtudta: Wittner Mária is naponta imádkozik a korona előtt.

Miklósi Lászlót, a Történelemtanárok Egyletének elnökét arról kérdeztük, hogy gyakran találkozik-e ilyen nézetekkel. Azt mondta: ez a történet extrémebb a szokásosnál, de az nem ritka, hogy tévtanok, áltudományok, féligazságok előkerülnek történelemórán, mert a diákok is ebben a társadalomban élnek, elérhetik ezeket az interneten, találkozhatnak azzal, ami ott van a közbeszédben.

Elsőként azzal foglalkozott, hogy kiknek kellene kitüntetést kapniuk. Mint mondta, nem egyik vagy másik kormány iránti elvárás, hanem általános igény, hogy szakmai teljesítmény alapján adjanak elismerésem. Bár – jegyezte meg – nincs kétsége, hogy ez naiv elképzelés. Hogy ennyire abszurd nézeteket miért tüntet ki az állam, arról Miklósi László szerint sok szakma kiválóságait lehetne megkérdezni, nyelvészek, történészek és főleg politológusok. Ő maga nehezen tudja ezt elválasztani attól, hogy választás lesz, és a politikusok mindenféle köröket meg akarnak szólítani. De ez csak állampolgári vélelme – tette hozzá.

Az is fontos kérdés, hogy szakembereknek egyáltalán meg kell-e szólalniuk ilyen kérdésekben, mert általában azt mondják, hogy isten ments, ne emeljék fel a blőd, áltudományos dolgokat. De most minden korábbinál nagyobb mennyiségben vannak jelen hasonló elméletek, akkor viszont szerinte nem tehetik meg a történészek, nyelvészek, hogy ne szóljanak.

Arra a kérdésre, hogy a gyerekek beviszik-e az ilyen hiedelmeket az órákra, Miklósi László mondott rosszabbat. Volt ugyanis olyan városi ünnepségen, ahol a hivatalos szónok beszélt 30 ezer éves magyar történelemről a Kárpát-medencében. Jelen van különböző területeken a „tudományosan kevéssé alátámasztható megszólalások” tömege. Az iskolának óriási feladata lenne, megtanítani a forráskritika fontosságát, hogy a diákok hogy tudják elválasztani a hamis információt a hitelestől. Ehhez viszont idő kellene, és a jelenlegi, túlfeszített tantervben nincs.

Hangsúlyozta: ha egy nemzet két lábbal áll a földön, ha nincs identitászavara, akkor képes arra, hogy a tényleges sikereinek örüljön. Mert van bőven, amire büszkék lehetünk, ami hiteles, tényszerű és igaz. Akkor nem kell görcsösen bizonygatni, hogy hányszor győztük csatában az Árpád-korban, és hasonlókat. Például Dugovics Titusz, mint sztori érdekes, de ne rá legyünk büszkék, hanem Zrínyitől kezdve arra a sok honvédő katonára, aki életét áldozta a harcokban. Az államalapítás sem éppen ma volt, elég hosszú a magyar történelem, nincs szükség arra, hogy pár ezer évvel meghosszabbítsák – mondta.

2021. szeptember 02. Megbeszéljük / részlet, Szabó Zoltán (21.09.02.)
07:24
00:00

Erről a témáról kérdeztük Szabó Zoltánt, a Horn-kormány művelődési és közoktatási államtitkárát, aki jelenleg a DK politikusa. Szerinte ez a kitüntetés kifejezetten politikai jellegű üzenet volt a „szélső polgári erőknek”, hogy „mi ezeket ugyan nem mondhatjuk, de azért veletek vagyunk”. Azt azért kizártnak tartja, hogy a teljes minisztériumi apparátus úgy gondolja, hogy „ötezer évvel ezelőtt a magyarok ezt meg azt csináltak, aztán jöttek a zsidók”.  

A beszélgetéseket az egyes hangsávokra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2021. szeptember 02., csütörtök 16:15
Műsorvezető: Bolgár György