„Klubrádió
Reggeli gyors

Van még tokaji aszú, de meddig?

11/01/2021 13:19

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A klímaváltozás fejtörést okoz a tokaji szőlészeknek, borászoknak, különösen azoknak, akik az aszúval foglalkoznak. Az édes borok fogyasztása csökken.

2021. január 11. Reggeli gyors - 21.01.11. Mészáros Gabriella
06:44
00:00

Talán nem hangzik túl szimpatikusnak, de az aszú bor készítéséhez a szőlőnek egy gomba okozta penészesedésen, nemes rothadáson kell átesnie. A termőhely adottságain kívül, amelyekkel Tokaj rendelkezik, megfelelő időjárási körülményekre is szükség van az aszúsodáshoz. Kell egy őszi melegebb, aztán egy csapadékosabb időszak, majd megint meleg, megint csapadék egészen október végéig, november elejéig. Akkor lehet szüretelni. Emiatt az aszúbor készítése rizikós, költséges, és különleges eljárást igényel.

Nem lehet véletlen, hogy a világ más tájain nem nagyon kísérleteznek ilyennel. Ám cserébe egy különleges, édes bort kapunk, amely önmagában az, a borászok nem használnak hozzáadott cukrot, vagy egyéb anyagokat.

A klímaváltozás természetesen a tokaji borvidékre is hat, nem olyan „kiegyensúlyozottak” az őszi időszakok, mint korábban – mondta Mészáros Gabriella borszakíró. Rögtön hozzátette, hogy azért még nem kell megkongatni a vészharangokat. Tokaji aszúból tekintélyes készletek vannak, pár évig nem lesz gond az ellátással. Az piaci szempontból inkább aggasztó, hogy visszaesett az édes borok iránti kereslet. Jó minőségű spanyol, olasz borokat is lehet kapni, de a tokaji aszú valóban egyedülálló. Ami a klímaváltozást illeti, 2010-2020 között sem volt kedvező az időjárás az aszúnak, valóban olyan termőhelyről van szó, amely nagyon kitett az időjárásnak, de Tokaj az, ami.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Balázs Attila.

Reggeli gyors
2021.01.11. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor