„Klubrádió
Megbeszéljük...

Választás után a senki földjén

25/10/2019 18:27

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Kultúra kérdése, hogy milyen gyorsan és miként történik meg a váltás az önkormányzatoknál. No meg az is számít, mennyi vaj van a távozók fején.

2019. október 25. Megbeszéljük - részlet 19.10.25. Hörich ferenc
17:12
00:00

Több helyen is igyekeznek akadályozni az új polgármester és csapata hivatalba lépését, megnehezíteni a munka beindítását. A IV. kerületben egyszerre negyvenen mondtak fel, a VII.-ben a jegyző és a komplett jogi iroda távozik. Sokan szabotázst emlegetnek. Mindettől azonban nem dől össze a világ. A jogi helyzetet Hörich Ferenc ügyvéd ismertette Megbeszéljük című műsorunkban.

Az egyik törvény szerint a hivatalban lévő polgármester tisztsége megszűnik az új megválasztásával. A másik törvény azt mondja, hogy az új polgármester foglalkoztatási jogviszonya akkor jön létre, ha megválasztották és az jogerőre emelkedett. Amíg az összes jogorvoslati lehetőséget végigjárja egy panaszos, az hetekbe is telhet. Vagyis a régi polgármester már nincs, az új pedig még nincs hivatalban. Ezt nevezi Hörich Ferenc a senki földjének. Ilyenkor van lehetőség leginkább iratok megsemmisítésére, szerződések átdatálására, mert az új garnitúra nem tudja átvenni, ellenőrizni a hivatalt.

Kérdés, hogy ilyenkor ki irányít a polgármesteri hivatalban? A válasz az, hogy a hivatali dolgozók munkáltatója a jegyző. Amennyiben ő távozik, akkor az aljegyző veszi át a feladatot és neki kell előkészítenie az átadás-átvételt, ami után dolgozni kezdhet az új polgármester. Hogy az egész folyamat hogyan zajlik, az tulajdonképpen a felek kulturáltságának a kérdés, és azon is múlik, mennyi vaj van a távozók fején.

Az önkormányzati ügyekkel foglalkozó ügyvéd szerint a távozók helyére nem lehetetlen új embereket találni. Bár a jegyzői munka, az önkormányzati jog speciális tudást igényel, ha az új vezető megpályáztatja ezeket az állásokat, ki fog derülni, hogy vannak ilyen szakemberek a piacon. Nagy valószínűséggel előjönnek olyanok, akik a Fidesz hatalomra kerülése idején lettek egy tisztogatás áldozatai. Nem is a jogászokkal lesz a legtöbb gond, hanem a közgazdászokkal. Ugyanis hamarosan el kell kezdeni a költségvetés tervezését, ami szintén speciális szaktudást igényel, rengeteg tárgyalást, egyeztetést kell folytatni.

Egyébként pedig az a polgármester-jelölt, aki komolyan gondolta az indulást, nyilván felépített egy ütőképes csapatot, amelynek tagjai tudnak segíteni neki az indulásban.

Hörich Ferenc kiemelte, hogy a leköszönő, önként távozó, vagy elbocsátott hivatali dolgozók hiába tüntetnek el papírokat, adathordozókat, a polgármesteri hivatalban mindennek nyoma kell, hogy legyen valahol. Aztán meg maradnak olyanok is a régi apparátusból, akik nem értettek egészen egyet a fideszes vezetéssel, ők is sok mindenre emlékezhetnek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Megbeszéljük
2019.10.25. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György