„Támogassa
A Klubrádió karácsonya

Ünnep háború idején

24/12/2023 08:03

| Szerző: Klubrádió

Karácsonyi beszélgetés Beer Miklóssal, Iványi Gáborral és Verő Tamással.

Egy év elteltével ismét a Klubrádió asztalához ült a három felekezet papja: Beer Miklós római katolikus pap, a Váci egyházmegye nyugalmazott püspöke; Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke és Verő Tamás a Frankel Leó úti zsinagóga rabbija.

Ünn
 
Ünnep háború idején: Rózsa Péter, Verő Tamás, Beer Miklós és Iványi Gábor
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

A tavalyi ünnepi gondolatok közé idén sajnos az aggodalom, a háborúk okozta fájdalom hangjai is befurakodtak. A beszélgetés mindezzel együtt, vagy éppen e miatt még inkább az emberséges, igazságos és békés életbe vetett hitet erősíti, csak a szavak mellet most a cselekvésen, a valódi tetteken van a hangsúly.  Mindhárman beszámolnak arról, közösségeik mi mindenben segítik a háborúk elesettjeit, menekültjeit.

Egy-egy fontos gondolat a megszólalóktól

Verő Tamás: A vallások az élő lelkiismerete a társadalomnak. Meg kell szólalnunk és beszélnünk kell.

Verő Tamás
 
Verő Tamás
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

Iványi Gábor: A gondolkodó és érző embernek résen kell lennie, és a napi politikától úgy kell elválasztania magát. Nem szabad hallgatni akkor, amikor a napi politika valamilyen megfontolásból hamis híreket közöl.

Ivámyi Gábor
 
Ivámyi Gábor
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

Beer Miklós: Nekem nagy reménységet ad az elmúlt években Ferenc pápánknak a magatartása, aki amiko Irakba elment és ott Ur városában összegyűjtötte a vallási vezetőket, azt mondta: Testvéreim! Nézzetek fel a csillagokra! Ábrahám atyánk ugyanezeket a csillagokat látta. Mi testvérek vagyunk.

Beer Miklós
 
Beer Miklós
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

Nézze meg a videót, érdemes!