„Klubrádió

"Legyenek álmaink, amelyek beteljesednek" – Az ünnep üzenete

23/12/2022 12:03

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A reményről, a szolidaritásról és a másokért hozott áldozatok fontosságáról beszélgetett Iványi Gábor, Beer Miklós és Verő Tamás.

Három vallási vezető, három nézőpont. Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke, Beer Miklós, a Váci egyházmegye nyugalmazott püspöke és Verő Tamás, a Frankel Leó úti zsinagóga rabbija arról beszélgettek, hogyan látják az ünnepet.

"Nem lesz mindig sötét ott, ahol most éjszaka van" – mondta Iványi Gábor, hozzátéve, hogy a teremtés is éjjel, sötétben kezdődött, azóta pedig az este és a reggel váltakozása megállíthatatlan. "Legyen bármilyen irányítás, bármilyen rendszer, a napfelkeltét senki nem állíthatja meg. Soha nem a sötétség, a halál diadalmaskodik." 

Verő Tamás József, az álomfejtő példáján keresztül mutatta be, hogy a hanuka és a karácsony az életünkbe legyenek álmaink, amelyekért érdemes küzdeni. "Ha küzdeni tudunk, akkor eljön az a pont, amikor a csodák belépnek az életünkbe, és ha van ilyen remény, akkor az álmaink teljesülnek is" – tette hozzá.

Beer Miklós szerint a betlehemi történet egyik üzenete, hogy segítsünk a bajba jutott embereken. Jézus születése szerinte azt jelenti, hogy az isten sorsközösséget vállal az üldözöttekkel, a hajléktalanokkal, a menekültekkel. "Ez az, amit próbálunk újra elhinni, és megérteni. Vegyük észre azokat, akik itt élnek közöttük, és akik valamilyen hátrányt szenvednek" – tette hozzá.

A gyertyák szimbolikájáról is beszéltek. Iványi szerint ez a csendes, elmélyült időszak az áldozathozatalról is szól. Arról, hogy vállalja fel az ember, miben hisz és ne kelljen szégyenkeznie emiatt azok előtt, akiket otthonában fogad, ne rejtse el gyertyákat. "A szabadságért is áldozatokat kell hozni."

Verő hozzátette, egy sötét szobában, ha nem teszünk semmit, nem lesz világos. "Ha meggyújtunk egyetlen lángot, majd sorban egyre többet, a csoda kitart és rájövünk, hogy van még remény."

Beer is áldozathozatalról beszélt. Erre különös okot az energiaválság ad. "A szolidaritás azt jelenti, hogy teszünk is valamit a másikért." Ferenc pápára hivatkozott, aki azt kérte, hogy szerényebb legyen a karácsony, hogy maradjon miből másoknak is adni.

A beszélgetés megnézhető a Klubrádió YouTube-csatornáján. Iratkozzon fel rá!

FELIRATKOZOM: