„Klubrádió
Reggeli gyors

Beer: Nem tesz jót az egyháznak, ha politikai hátszele van

28/09/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A katolikus hívek fogyatkozásáról szóló népszámlálási adat azzal szembesít bennünket, hogy az egyház és az állam szétválasztása, az egyház függetlensége mindenek előtt való – mondta Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök.

2023. szeptember 28. Reggeli gyors - részlet 23.09.28. Beer Miklós
09:16
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, durva csökkenést mutat a katolikusok száma az elmúlt évtizedek népszámlálási adatai alapján – derül ki a tavalyi népszámlálás adataiból, amelyeket kedden sajtótájékoztatón ismertett a KSH. 2001-ben 5,3 millió ember vallotta magát római katolikusnak, 2011-ben már csak 3,7 millióan, 2022-ben pedig már csak 2,6 millióan.

Beer Miklós
 
Beer Miklós
 
Fotó: Klubrádió
 

"Vegyes gondolatok vannak bennem" – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök. Egyfelől némileg elszomorította a hívek számának csökkenése a magyar társadalomban, másfelől nem érte meglepetésként. Hozzátette, sejtése szerint különösen a fiatalokat tartja meg nehezen az egyház.

A tendencia nemcsak Magyarországon, egész Európában jellemző. Számos országban zárnak be, adnak el templomokat. Itthon ezzel ellentétben tatarozzák a templomokat, vagy újakat építenek. "Elhitettük magunkkal, hogy mi kívül állunk a tendencián, most kiderült, hogy ez nem így van" – foglalta össze.

Megjegyezte, Ferenc pápa az idei szinódus (egyházi vezetők összejövetele) céljául egy belső vallási reformot tűzött ki. Beer reményét fejezte ki, hogy ez tisztulást hozhat, amely az egyházat hitelsessé és reményadóvá teheti. "Kétségtelen, hogy önvizsgálatra van szükségünk, és Ferenc pápa erre bíztat."

Arra is kitért, hogy egy belső reformmal jobban megtalálhatja helyét napjainkban az egyház. Hangsúlyozta: "Nem tesz jót az egyházunknak, ha politikai hátszele van. Azt hiszem erre is jó a népszámlálási adat, szembesít bennünket, hogy az egyház és az állam szétválasztása, az egyház függetlensége mindenek előtt való."

Korábbban a témában megszólalt Perintfalvi Rita teológus is, aki annak a sejtésének adott hangot, hogy azok száma nőtt, akik hívők ugyan, de nem tartják az egyházhoz tartozónak magukat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Beer Miklóssal
2023.09.28., csütörtök 7:47
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János