„Támogassa
A lényeg

Novák Katalin hivatala szerint Ferenc pápa azt üzente: Magyarországról terjedjen el a béke üzenete

25/08/2023 16:49

| Szerző: Klubrádió

Novák Katalin köztársasági elnök azután, hogy szerdán Kijevbe látogatott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyalt, pénteken már Ferenc pápával találkozott Rómában. A Sándor-palota beszámolója szerint a katolikus egyházfő és az államfő négyszemközt, spanyol nyelven beszélt egymással negyvenöt percig. Év eleje óta ez már a negyedik találkozójuk volt.

A megbeszélés fő témája a háború és a béke útjának megtalálása volt – közölte a Sándor-palota az MTI-vel. A felek egyetértettek abban, hogy közösen kell dolgozni a „mielőbbi, hosszú távon fenntartható béke elérése érdekében”. Ferenc pápa és Novák Katalin emellett gyermekvédelemről és a pápa magyarországi látogatásáról beszélt. A köztársasági elnök szerint utóbbi nem egy egyszeri esemény volt, hanem „generációkon át érvényesülő hatása van”.

Novák egy, a pápa magyarországi látogatását megörökítő albumot vitt ajándékba. „Magyarországról terjedjék el a béke üzenete a háborútól sebzett Európában” – írta az albumba az egyházfő a tájékoztatás szerint. A köztársasági elnök a szentszéki államtitkárral, Pietro Parolin bíborossal is beszélt, az ukrajnai háború befejezése és az ország humanitárius helyzete volt a téma.

(via 444.hu, kiemelt kép: Novák Katalin / Facebook)