„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ungváry Rudolf: Egy diktatúrában nem lehet középen állni

23/01/2024 17:27

| Szerző: Bárkay Tamás/Klubrádió

"Nagyon meg vagyok rémülve attól, ami ma Németországban zajlik" – mondta az író.

2024. január 23. Megbeszéljük - részlet Ungváry Rudolf (2024.01.23.)
13:33
00:00

Ungváry Rudolf évek óta kongatja a harangot: az Orbán-rendszer egyfajta fasisztoid irányba tart. Az írót, publicistát ennek örvén kérdezte Bolgár György arról, hogy a szélsőjobboldali német párt, az AfD (Alternative für Deutschland – Alternatíva Németországnak, a szerk.) előretörése és a többi hasonló európai alakulat erősödése láttán nem kezd-e még jobban félni attól, hogy

ez a fasisztoid vonulat eluralkodik egész Európában? 

"Nagyon meg vagyok rémülve attól, ami ma Németországban zajlik" – vallotta be Ungváry. Főleg attól – magyarázta –, hogy többszázezres fasizmus-ellenes, diktatúra-ellenes tömegtüntetés zajlik, amelyből az egész német politikai elit azt a következtetést vonja le, hogy nagyon nagy erők szegülnek szembe az AfD nyomulásával.

Noha többszázezer ember semmi

ahhoz képest, hogy mennyi választó van Németországban. És ha az AfD több tartományban már 20 százalékon jár, akkor hiábavalók ezek a tüntetések, nem fogják befolyásolni a párt szavazótáborát. És az AfD fog tarolni. Máris a befolyása alatt tartja például a mezőgazdasági kistermelőket – figyelmeztetett az író.

Kormányellenes tüntetés Németországban
 
Berlin, 2022. október 8. A német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt felhívására tüntetnek az energiabiztonságért és az infláció ellen a parlament berlini épülete, a Reichstag előtt 2022. október 8-án. Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke
 
 

Ungváry Rudolf úgy látja: az Orbán-rendszernek, a francia Marine Le Pen, az AfD, Donald Trump és a holland szélsőjobbos Geert Wilders előretörésének alapvetően nem gazdasági, hanem inkább kulturális okai vannak. Mintha a társadalmakban kulturális szakadék alakult volna ki. A szakadék másik oldalán álló tömegeket nagyon könnyen meg lehet győzni. Itt van erre Orbán példája, aki felismerve, hogy a nem totális diktatúrával sokkal hatékonyabb abszolút hatalmat és elnyomást lehet építeni. Miközben bevezette a vezérelvet – értsd:

a Führer akarata törvény.

Az AfD, Trump és Le Pen világa ezt a törekvést példázza.

Az író szerint az orbáni hatalomtechnikára az az elv érvényes, miszerint egy nagyjából

húsz százalékos diktatúrával nyolcvan százalékos elnyomás valósítható meg. 

Ungváry szerint ezek a nyugati figurák – talán Marine Le Pent leszámítva – nem holnap fognak hatalomra jutni. De nagyon erősek lesznek és megtorpedózhatják az Unió elveit, eszményeit. Orbán húsz százalék diktatúrával valósít meg egy nyolcvan százalékos elnyomást, és ettől mindenki azt hiszi, hogy ez egy hibrid rendszer, ami még demokratikus.

Nagyon sokan vannak Magyarországon, akik középen akarnak állni. Holott egy rejtett

diktatúrában hogyan lehet középen állni?

– tette fel a kérdést Ungváry Rudolf.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Ungváry Rudolffal
2024. január 23., kedd 16:45
Riporter: Bolgár György