„Klubrádió
Reggeli gyors

Ultraszociális babák

9/02/2022 12:28

| Szerző: Klubrádió

Egy új kutatás szerint a csecsemők viselkedését befolyásolja mások vélekedése. Az eredményeket Kampis Dóra, fejlődéspszichológus, a kognitív tudományok doktora (CEU), a Koppenhágai Egyetem posztdoktori kutatója fejtette ki.

2022. február 09. Reggeli gyors - részlet 22.02.09. Kampis Dóra
08:18
00:00
Egy másik személy véleménye arról, hogy hány tárgy van elrejtve egy dobozban, befolyásolja, hogy mennyire kitartóan kutatják át a babák a rejtekhelyet – ezt mutatta ki Kovács Ágnes Melinda (CEU Kognitív tudományok tanszék) és Kampis Dóra (Koppenhágai Egyetem) kutatása.

"Kutatásunk kiinduló pontja az a meggyőződés volt, hogy az ember társas lény, tehát nekünk intuitíve úgy tűnhet, hogy hajlamosak vagyunk saját perspektívánkból gondolkodni, a világot saját szemszögünkből szemléljük, de valójában sokkal többször veszünk figyelembe másokat, mint gondolnánk" – kezdte a beszélgetést Kampis Dóra. "Például a viselkedésünket akkor is befolyásolhatja az, amit mások gondolnak, hisznek vagy látnak, amikor ennek nem lenne értelme különösebb jelentőséget tulajdonítani, hisz csak nekünk lehet megbízható emlékünk egy eseményről. Azt gondoljuk, hogy ezek a jelenségek az emberek szuperszociális természetével magyarázhatók. Emiatt figyelünk oda különösen másokra és vesszük őket számításba, amikor esetleg nem kellene. A kérdés pedig az volt, hogy ennek a gyökerei csecsemőkorban is jelen vannak-e" – tette hozzá a kutató.

A kutatás módszertanáról a fejlődéspszichológus elmondta, hogy szemben a felnőttekkel, akiket meg lehet kérdezni (és válaszolnak is, de nem feltétlenül azt, amit gondolnak) a babáknál majdhogynem tisztább a kép, náluk csak a viselkedésüket, reakcióikat tudják vizsgálni. Egy olyan dobozt használtak, amibe belelátni nem, de belenyúlni lehet, és azt mérték, hogy mennyi ideig keresnek a 14 hónapos kicsik a dobozban. A csecsemők látták, hogy egy felnőtt eltesz néhány tárgyat (játéksípot) egy nem áttetsző dobozba. Ezután a babák azt is megfigyelhették, hogy egy felnőtt kiveszi a tárgyakat. Korábbi kutatások alapján a csecsemők ilyenkor rövidebb ideig keresnek, mint amikor egy tárgy még a dobozban maradt. Most viszont jelen volt egy megfigyelő is, aki majdnem mindent látott, amit a babák, de lemaradt arról, hogy az utolsó tárgy kikerült a dobozból, mert rövid időre kiment a szobából. A babák ezután kereshettek a dobozban. Ők tudhatták, hogy az üres, de a másik személy azt hitte, hogy maradt még benne egy tárgy. A kutatás azt a meglepő eredményt hozta, hogy a babák hosszabban kerestek, ha jelen volt valaki, aki úgy tudta, hogy a dobozban van még valami, annak ellenére, hogy ez a személy nem mondott semmit, látszólag irreleváns volt, hogy mit hisz a helyzetről, a babák pedig meg lehettek róla győződve, hogy a doboz üres.

Fotó: Pixabay
 

Ez a meglepő jelenség az emberi gondolkodás egyik fontos jellemzőjére világít rá, ami csecsemőkorban különösen erős lehet. Ahhoz, hogy fontos dolgokat tudjunk meg a világról, hasznos mások nézőpontját és tudását is figyelembe vennünk. A babák olyan mértékben támaszkodhatnak erre, hogy az ilyen érdekes "hibákhoz” is vezethet a viselkedésükben. Általánosságban viszont ez az erős érzékenység a társas világra hozzásegítheti a babákat ahhoz, hogy a kulturális környezetük kompetens tagjaivá váljanak – magyarázta a kutatást és annak konklúzióját Kampis Dóra, a kognitív tudományok doktora.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Kampis Dórával
2022. február 09., szerda 08:48
Műsorvezető: Para-Kovács Imre