„Klubrádió
Hetes Stúdió

Üllő és kalapács között – Szénási Sándor jegyzete

23/09/2023 15:04

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Nehéz orosznak lenni, ha valaki nem olyan orosz, mint a többi, nagyorosz, mondjuk, aki a Birodalom sárga, fekete és fehér trikolórját teríti magára, vagy nem olyan, aki ugyan ukrán-orosz vegyesházasságban él, de azt mondja, hogy ha Vlagyimir Vlagyimirovics szerint az ukránok nácik, és megértek az eltörlésre, akkor biztosan igaza van. Akit ez a mentalitás kétségbe ejt, és újságíróként tenni akar ellene, annak menekülnie kell, de sokszor gyanakvással – és Pegazussal – fogadják Európában is.

2023. szeptember 23. Hetes Stúdió-részlet (2023.09.23. Szénási Sándor jegyzete)
03:16
00:00

Arról lesz szó, hogy milyen nehéz orosznak lenni, ha nem olyan orosz vagy, mint a többi, nagyorosz, mondjuk, aki a Birodalom sárga, fekete és fehér trikolórját teríti magára, vagy nem olyan, aki ugyan ukrán-orosz vegyesházasságban él, de azt mondja, hogy ha Vlagyimir Vlagyimirovics szerint az ukránok nácik, és megértek az eltörlésre, akkor biztosan igaza van.

Akkor a mi ukránölő fiaink pont olyan hősök, mint a németölő nagyapáink voltak a nagy Sztálin alatt.

Ha téged oroszként ez a mentalitás kétségbe ejt, és újságíróként tenni akarsz ellene, ám a rezsim részint külföldi ügynöknek nyilvánít, részint bezárja a felületeidet, és téged is bezárna, ha nem menekülnél el, és Rigában, vagy Amszterdamban újrakezded, hogy az interneten, vagy műholdon mondd el a népednek az igazat, akkor sem leszel teljesen szabad, boldog meg soha.

A Meduza nevű, Rigába menekült független hírportál főszerkesztője most egy hosszú cikkben írta meg, hogy miért. Ivan Kolpakov felidézi a Moszkvából Rigába menekült Dozsgy tévé sorsát, a médiumot a lettek tiltották ki, mert a grúziai stúdióban valaki az orosz katonáknak gyűjtött, és egy képen a Krímet orosz területnek mutatta. A vétlen rigai szerkesztőség bocsánatot kért, de nem volt könyörület. Végül Amszterdam fogadta be őket.

Most felfedeztük, írja Kolpakov, hogy a Meduza társalapítójának a mobiljára egy európai kormány Pegazust telepített. Értjük mi, folytatja a főszerkesztő, hogy a külföldre szakadó oroszok tízezrei között sok az FSZB-s ügynök, tehát a Balti államokba szököttek között is: érthető, ha a gyanú kiterjedt, és a félelem Putyintól fojtogató, de az állandó, és állami gyanakvás a független orosz médiával szemben végül megtöri az embereket. Akik ellen az FSZB gyilkos merényleteket is elkövet, így kétszeresen is érezhetik, hogy milyen a gyanakvó Európa és Putyin gyilkosai között az élet.

2022 októberében a Meduza tudósítóját, Elena Kosztyusenkót megmérgezték Németországban. Ugyanebben a hónapban Tbilisziben mérgezéses támadást követtek el Irina Bablojan újságíró ellen. 2023 májusában a Washingtonban élő, a Free Russia Foundation vezetőjét megmérgezték Prágában, de már 2021-ben megpróbálták Vilniusban eltenni láb alól.

Mindeközben, folytatja Ivan Kolpakov, hackerek támadnak bennünket, adatokat halásznak, napi szinten emailben fenyegetnek, és lehallgatnak. Óriási erőfeszítésekkel próbáljuk kijátszani az orosz hatóságokat, és az orosz netről való kitiltásunkat, hogy mégiscsak elérjük orosz olvasóinkat, de úgy érezzük, üllő és kalapács között vagyunk. Most szakértők vizsgálják a mobiljainkat, mert úgy hisszük, nemcsak egy kollegánkat kapta meg a Pegazus nevű ajándékot. Európától.

Ezt írja a független, külföldre menekült orosz hírportál vezetője.

Nem kell ehhez semmiféle kommentár. Van az úgy, hogy nincs menekvés.

Szénási Sándor jegyzete a Hetes Stúdió 2023. szeptember 23-i adásában hangzott el. Kiemelt kép: Cyrille Remacly / Pixabay