„Klubrádió
Esti gyors

Újabb zaklatási ügy, most az Operaházban

6/08/2020 23:24

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Szexuális zaklatás áldozatának lenni nem sikk. Sokan tudnak esetekről, de kevesen beszélnek. Akit vádolni kellene, az többnyire nagyhatalmú ember a hierarchia csúcsán.

2020. augusztus 06. Esti gyors - részlet 20.08.06. Mérő Vera
07:36
00:00

A Vígszínház, a Katona József Színház, az Operettszínház után most az Operaházból röppentek föl hírek szexuális zaklatásról. Két kórustag állítja, hogy szóban zaklatták őket, de az ügy alapos vizsgálata elmaradt, mint ahogy más esetekben is. Vajon mivel magyarázható, hogy a színház és a film világában fordulnak elő ilyen esetek a leggyakrabban.

Mérő Vera, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene! Alapítvány társalapítója azt mondja, hogy nyilvánvalóan más munkahelyeken is történik szexuális zaklatás, itt viszont érzékenyebbek az emberek, illetve nagyon erős a hierarchia. A rendező és a színész, vagy a koreográfus és a táncos viszonya nagyon sajátos, és ezt már a képzés során is jelzik nekik. Mondhatni, hogy egyszerű a képlet: ha azt csinálod, amit mondok, akkor kapsz szerepet, ha nem, akkor nem.

Sok eset történik több ember szeme előtt, de többnyire nem beszélnek róla. Könnyen megeshet, hogy az áldozatot kiközösítik, kirúgják, vagy éppen elmegy magától, hiszen a zaklatók nagyhatalmú emberek, a hierarchia csúcsán, vagy annak közelében vannak. A vak komondor országában szexuális zaklatás áldozatának lenni nem sikk, senki sem kívánja magának ezt a szerepet. Éppen ezért a vádak sokszor meg sem fogalmazódnak. Óriási a látencia ezen a területen, és jellemző a cinkos hallgatás, ami konzerválja az állapotokat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Esti gyors
2020.08.06. 18:00
Műsorvezető: Hardy Mihály