„Köszönjük,
Reggeli gyors

Újabb horthysta vonulás Budapesten, mit szól a polgármester?

26/02/2020 15:16

| Szerző: Klubrádió

Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulóján, most vasárnap lovas-fáklyás felvonulást tart a Mi Hazánk, a Betyársereg és más szervezetek. A Szent Gellért térről indulnak, a XI. kerületi polgármestert, László Imrét kérdeztük, aki bízik a rendőrségben, hogy nem lesz atrocitás, egyébként pedig Horthyt nem tartja szalonképesnek.

2020. február 26. Reggeli gyors / részlet, László Imre (20.02.26.)
07:53
00:00

A tervek szerint a Mi Hazánk, a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye és más szervezetek lovakkal és fáklyákkal vonulnak Horthy Miklós Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulójára emlékezve a budapesti Szent Gellért térről indulva március 1-jén.

 
1935. Magyarország,Budapest XII.,Budapest I. Krisztina körút - Attila út találkozása a Vérmező északi végén. Horthy Miklós 15 éves kormányzói jubileuma alkalmából tartott ünnepség (Fortepan/Romák Éva)
 


László Imrét, a XI. kerület polgármesterét kérdeztük, aki azt mondta, amíg normális körülmények között marad egy rendezvény, és nem az uszítás, a gyűlöletkeltés a célja, addig mindenki szabadon teheti, amit akar. Egyébként a Mi Hazánk alelnöke, Novák Előd az ő kerületében a képviselő-testület tagja, és rendszeresen felrója, hogy nem viseltetnek kellő megértéssel a nézetei iránt, így a polgármester „edzett” ebben a kérdéskörben.

László Imre hangsúlyozta: az ő szemében Horthy Miklós nem pozitív alakja a magyar történelemnek, de voltak jó lépései is a gazdaságban. Viszont a „zsidósággal kapcsolatos törvények” és doni katasztrófa miatt százezrek haltak meg, és ez mind hozzá kötődik, ami a személyét nem teszi szalonképessé, elfogadhatóvá. Nemet mondana, ha az lenne a kérdés, hogy legyen-e szobra Horthynak Budapesten.

Ritkán láthatjuk a Betyársereget Budapesten, mi várható? A DK-s polgármester közölte, a rendőrségnek ebben van tapasztalata, el tudja érni, hogy tüntetők és ellentüntetők ne csapjanak össze. Orvosként hozzátette, azért se tartja jónak az ilyen felvonulásokat, mert influenzajárvány van és ezek a tömeges megmozdulások nem szerencsések, növelik a megfertőződés esélyét. Erre műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre megjegyezte, a Betyársereg tagjai eddig is maszkot viseltek, László Imre azonban hozzátette: ez a maszk a felismerhetőséget teszi lehetetlenné, a vírus elkapását nem.

 
 Nyíregyháza Kossuth tér: ünnepség a frontról hazatért katonák tiszteletére a Városháza előtt 1941. november 17-én. Horthy Miklós kormányzó érkezése. (Kép: Fortepan)
 


A kerület vezetője egyelőre nem tudja, hány embert várnak a Horty-megemlékezésre. Azt azonban jelezte, a megjelenésük (egyenruhára emlékeztető, paramilitáris ruházatuk) félelmet kelthet a külső szemlélőkben.

Lesznek ellentüntetők is, antifasiszta szervezetek közösen állnak ki a Mi Hazánk felvonulása ellen. Az esemény szervezői szerint nincs helye a magyar fővárosban a náci masírozásnak, és annak, hogy a százezrek haláláért felelős Horthy Miklós kormányzót ünnepeljék.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020. február 26., szerda 07:15
Műsorvezető: Para-Kovács Imre