„Klubrádió
Esti gyors

Új egyezség kellene az Angliában dolgozó magyarokról

4/02/2020 19:53

| Szerző: Klubrádió

Hogyan adóznak, kapnak tb-ellátást, nyugdíjat az Egyesült Királyságban élő magyarok a brexit után? Fischer Ádám jogi szakértő válaszolt. Szerinte vannak egyértelmű dolgok, és néhány komoly bizonytalanság is a következő évekre nézve, de kölcsönös szándék esetén ezekre is eloszlathatóak a két ország között.

2020. február 04. Esti gyors-részlet/Interjú Fischer Ádám jogi szakértővel (20.02.04.)
04:33
00:00

Általában ott kell adózni, ahol a munkát végzik, tehát, aki Londonban dolgozik, az Angliában fizet, aki Budapesten, az Magyarországon. Ez nem fog változni a brexit után sem. Hasonlómód, az ingatlan-bérbadásból származó jövedelem után ott kell adózni, ahol az ingatlan van. Ezen a téren még az adminisztráción sem változtat az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból – mondta Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group a tanácsadó cég jogi partnere.

Más a helyzet a nyugdíj és társadalombiztosítási ügyekben, a legjobban az ezekben beálló változások érintik a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokat – hangsúlyozta a szakértő. Az erre vonatkozó uniós szabályozás lényege, hogy mindenki egy országban fizet tb-t, mert ezzel elkerülhetők a viták, ki, honnan kapja majd a nyugdíját. Azt pedig, hogy ez melyik ország, szintén a több feltételt is figyelembe vevő egységes EU-szabályozás határozza meg.

 
 Forrás: Pixabay
 

A megállapodásból azonban Nagy-Britannia kilép, ami az ott dolgozó uniós polgároknak problémát jelenthet. Két szempontból.

Eddig azoknak a magyaroknak, akinek Nagy-Britanniában volt a munkája, és ott fizették maguk után – ők vagy a munkáltatójuk – a tb-járulékot, nem volt szükségük további külön eljárásra. Ha a befizetéseikről leadtak egy igazolást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, akkor Magyarországon már nem kellett tb-t fizetniük, és az EU-s tb-kártyával jogosultak voltak a hazai sürgősségi ellátásra.

A nyugdíj esetében pedig kölcsönös elismerés alapján határozták meg a járandóságokat. Ha például valaki ledolgozott negyven évet Magyarországon, meg még tízet Nagy-Britanniában, akkor az itthoni nyugdíjszámításnál a külföldön eltöltött időt is figyelembe kellett venni, és viszont. Eddig tehát ezek az időtartamok összeszámítottak.

Ha azonban az EU, vagy Magyarország a brexit után nem köt valamilyen idevágó megállapodást Nagy-Britanniával, akkor ez a jövőben nem így lesz, vagyis előfordulhat, hogy az említett tíz év nem számít majd kvázi szolgálati időnek. Új megállapodás nélkül az is kérdés még, hogy fordított helyzetben, a brit nyugdíjszámításkor a jövőben figyelembe veszik-e, illetve hogyan, a magyarországi munkavégzés idejét – mondta Fischer Ádám.

A szakértő hangsúlyozta, egyáltalán nem kizárt, hogy lesz a kérdést rendező megállapodás a felek között, ahogy Magyarországnak Japánnal és az Egyesült Államokkal is van hasonló egyezménye. Az ügyintézés várható hatékonysága kapcsán azonban megjegyezte, eddig sem volt túl nagy önkéntes együttműködés a hatóságok között …

Orbán Viktor a londoni NATO-csúcson
 
 Archív/ Boris Johnson brit és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a londoni NATO-csúcson 2019. december 4-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely
 
Esti gyors/Interjú Fischer Ádám jogi szakértővel
2020. február 4., kedd 18.45
riporter: Kárpáti Iván