„Klubrádió
Esti gyors

Lassan kidobhatjuk a tudásunkat Angliáról

19/12/2019 18:07

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Nem gondolta volna Erzsébet királynő, hogy élete alkonyán azt kell majd látnia, és kénytelen lesz bizonygatni, hogy „nem hagyjuk el Európát”, amikor elhagyják Európát. Hamarosan lehet, nem sokat ér az angolokról, skótokról, északírekről és walesiekről eddig összegyűjtött tudásunk. Kárpáti János jegyzete.

2019. december 19. Esti gyors-részlet - Kárpáti János jegyzete (19.12.19.)
02:07
00:00

Angliának nincs klímája, csak időjárása, ami viszont majdhogynem kötelező beszélgetés-indítási téma, ha megismerkedünk valakivel. Szép időnk van, nemdebár? És ha aztán két jó szomszédként egyidőben nyessük a sövényt, akkor nagy valószínűséggel hetente közösen minősítjük majd az éppen aktuális időjárást. Más témánk nem is nagyon lesz. Sok egyéb magvas bölcsességet is megtanultunk az iskolában az angolokról. Például, hogy a király, királynő uralkodik, de nem kormányoz. És hogy őfelsége kormányának nincsenek se barátai, se ellenségei, csak érdekei vannak. Valamint megtanultuk, hogy az egész államot Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságnak nevezik, amiből Nagy-Britannia alatt Anglia, Skócia és Wales értendő.

Mindezt a tudásunkat lassan kidobhatjuk az ablakon. Az lehet, hogy nincs klímája Angliának, de első számú feladat lett, hogy megvédjük azt. Két angol kerti szomszéd között ma szóba se kerül az időjárás, csak a brexit. Észak-Írország jövőbeli kötődése felettébb bizonytalan, hiszen az Ír Köztársaság uniós ország marad. A skótok nagy része szintén inkább függetlenedne, csakhogy EU-polgár lehessen.

Mindez arról jutott eszembe, hogy a kilencvenharmadik évében járó II. Erzsébet angol királynő ma a Lordok Házában felolvasta az elkövetkező időszak törvényalkotási és cselekvési programjának főbb elemeit tartalmazó trónbeszédét. Ki tudja, hányszor lesz még erre alkalma. Nem gondolta volna, hogy élete alkonyán ezt kell majd látnia, és kénytelen lesz bizonygatni, hogy „nem hagyjuk el Európát”, amikor elhagyják Európát. Arra azonban kíváncsi lennék, hogy csinálják az angolok azt, hogy a kormányuknak nincsenek se önkényesen kijelölt ellenségei, se kétes hátterű barátai.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2019. december 19-ei, csütörtöki adásában hangzott el.