„Klubrádió
Esti gyors

Kiegyezés anno és most - Kárpáti János jegyzete

7/08/2019 18:01

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Tudomásul kell venni „a határvédelem kemény realitásait”, és idézem „ahol kétségbeesett, mindenre elszánt emberek szögesdróttal és egyenruhásokkal találják szembe magukat, ott a dolgok eszkalálódhatnak”.

Ezek a sorok a bécsi Die Presse mai vezércikkében olvashatók. Mindezt Kárpáti János kommentálja alább.

2019. augusztus 07. Esti gyors-részlet (2019.08.07. Kárpáti János jegyzete)
02:05
00:00
Napvilágot láttak a minap olyan beszámolók, miszerint a Frontex, az uniós határ- és parti őrség alkalmazottai tétlenül asszisztálnak ahhoz, hogy bolgár, magyar, illetve görög határőrök emberi jogsértéseket követnek el - kutyát uszítanak a migránsokra, paprikasprayvel támadnak rájuk, a nemzetközi jog szabályait megszegve visszatuszkolják őket a határon, hogy ne adhassanak be menedék iránti kérelmet az unió területén. A kitoloncoló repülőjáratokon maguk a frontexesek is jogellenes cselekményeket követnek el: fiatalkorúakat zsuppolnak ki, illetve egyes menedékkérőket gyógyszerrel „nyugtatnak le” a médiabeszámolók szerint, amelyek a Frontex belső dokumentumainak állításain alapulnak.

Tudomásul kell venni „a határvédelem kemény realitásait”, és idézem „ahol kétségbeesett, mindenre elszánt emberek szögesdróttal és egyenruhásokkal találják szembe magukat, ott a dolgok eszkalálódhatnak”. Idézet vége. Aki azt gondolja, hogy a magyar illiberális állam valamely szócsöve hangoztatja ezeket a nézeteket, az súlyosan téved. Az idézet a konzervatív bécsi Die Presse mai vezércikkéből származik.

Hja kérem, az élet nem habostorta, a határvédelemnek kemények a realitásai - üzeni a menedékkérőknek a kifinomult Ausztria egyik vezető lapja, amely érzékelhetően közel áll szemléletében az osztrák néppárthoz. A vezércikkben arra is érdemes felfigyelni, hogy a Frontex-dokumentumokban nevesített bolgár, magyar és görög határőrség közül az újságíró lényegében csak a görögöt tartja felkészületlennek a feladat szakszerű ellátására. Bécsben a jelek szerint már megint hajlanak a kiegyezésre a magyarokkal – csak most talán kevéssé történelmi horderejű ügyben – elképzelhetőleg a Fidesz néppárti tagsága ügyében. Kiegyezés anno és most.

Kárpáti János jegyzete a 2019. augusztus 7-i Esti gyorsban hangzott el.