„Klubrádió

Transzjogi aktivista: Úgy éreztem, mintha egy több számmal kisebb ruhában élnék

20/05/2023 18:03

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Mit jelent a transzneműség? Hányan lehetnek transzneműek ma Magyarországon? Milyen hatása van a kormányzati propagandának? Interjú Magasházi Mónika transzjogi aktivistával.

Az utóbbi időszakban a szokatlan figyelmet kapott a "nemváltás", helyesebben nemi megerősítő eljárások, és a transzneműség, különösen a "magyar életmód védelméről" szóló, vagy a kritikus jelzővel feljelentési törvény kapcsán is.

Transzneműség

Azon emberek, akik nem azonosulnak születésükkor meghatározott nemükkel. Köztük azok, akik egyértelműen az ellenkező nemmel azonosulnak, a bináris transzneműek. Azok akik nem azonosulnak egyértelműen meghatározható nemmel, a nem bináris transzneműek. Akik egyértelműen nem azonosulnak egyik nemmel sem, a nemen kívüliek.

"Nagyon sokáig az emberek nem is tudtak talán arról, hogy létezik transzneműség" – mondta a Klubrádiónak Magasházi Mónika transzjogi aktivista arra a kérdésre, hogy mennyire lehetnek tisztában az emberek a transzneműség fogalmával. Szerinte a megismeréshez az a kormányzati retorika segített nagyban, amely ellenségként jelölte meg a transzneműeket. Megjegyezte, az olyan fogalmak, mint a "nemátalakítás" is így kerültek egyáltalán a köztudatba. Ezek alapján bizonyos szinten kontraproduktívnak tartja a kormány politikai kampányát. Magasházi egyébként Esélyegyenlőségi, Sokszínűségi és Befogadási (ESB) coach-ként tart műhelyfoglalkozásokat munkáltatóknak és aktivistaként azzal foglalkozik, hogy transzneműséghez tartozó fogalmakat tisztázza, illetve a hozzáfordulókat segítse, például munkahelyi és iskolai kérdésekben. Emellett egy szakmai Facebook-csoportot (Transzegészség) is vezet, ahol külföldi kutatási eredményeket, híreket és saját írásokat oszt meg a témában.

 
Lőrincz Csaba és Magasházi Mónika
Fotó: Klubrádió/Lantos Dániel
 

Ami a negatívumokat illeti, elmondta, mindenfajta felkészülés nélkül "szakadt rá a társadalomra a jelenség". Interjúnk során Magasházi Mónika a komplex folyamatot három vetületében: orvosi, jogi és társadalmi (szociális) vonatkozásában ismertette.

Felismerés és fogadtatás 

"Amikor valaki rájön arra, hogy nem a nemi identitásának megfelelő testben él, az olyan szorító érzés, mint amikor az ember több számmal kisebb ruhában, vagy rugdalózóban él a nap 24 órájában" – foglalta össze. Hozzátette, a tranzíció elsősorban arról szól, hogy az érintett megszabaduljon ettől a szorító érzéstől, és olyan változásokon (orvosi, jogi, szociális) menjen keresztül, amelynek végén a társadalom a saját nemi identitásának megfelelő módon kezelje. Elmondta, saját átalakulása olyan szakaszánál tart, amikor a különféle helyzetekben vegyes reakciókkal szembesül. Van, aki természetesnek veszi, van aki zavarba jön, és nyilván van aki nem is akarja helyesen kezelni a szituációt.

"Nem szeretnék semmiféle különleges jogot, vagy kiváltságos helyzetet." Számára a cél, hogy identitása, nemi irányultsága ne jelentsen akadályozó, szükségtelen kérdéseket felvető tényezőt, és egy elfogadóbb társadalomban élhessen.

A kormány felnagyítja a problémát

Azzal kapcsolatban, hogy hány transznemű ember élhet ma Magyarországon, csak becsülni lehet. Jelenleg folyamatban van egy olyan kutatás, amelyből talán majd pontosabb következtetést le lehet vonni, ennek eredménye várhatóan a közeljövőben nyilvános lesz. Fontosnak tartotta tisztázni azt is, hogy a transzneműség nem jelenti következésképpen azt, hogy az egyén átesett a nemi megerősítő beavatkozásokon, illetve azt sem, hogy elkezdődött a tranzíciós folyamata. Sőt, a transzneműség is ernyőfogalom, számos identitástípust tömörít magában. A társadalom kb.1 százaléka transznemű, azon belül a bináris ( transzneműek aránya 60-70 százalék (azon belül kb. 50-50 százalék transznemű nő és transznemű férfi) a maradék 30-40 százzalék nem bináris identitású. Magyarországon nagyon kevés szakember rendelkezik transzegészségügyi előképzettséggel. Az az orvos, akihez Mónika jár, rajta kívül mintegy 400 másik páciens kezeléséről is gondoskodik.

 
Magasházi Mónika, a Klubrádió vendége volt
Fotó: Klubrádió/Lantos Dániel
 

Többlépcsős folyamat

Társadalmi szinten több probléma is akadályt gördít a transzneműek útjába. A témával kapcsolatos felvilágosítás ellehetetlenült, azáltal, hogy a kormány betiltotta az LMBTQ-ismeretterjesztést az oktatási intézményekben. Így serdülőkorban, amikor valaki leghamarabb felismerheti szexuális irányultságát és nemi identitását, nem áll rendelkezésére a megfelelő tájékoztatás, valamint az ilyen okokból bekövetkező iskolai bullying (csúfolódás, verbális bántalmazás) kezelésére is nehezen találnak megoldást a tanárok, iskolapszichológusok. Hiteles információkhoz így csak körülményes módon juthatnak a fiatalok, szüleik, és az iskolai pedagógusok, szakemberek. Ma Magyarországon kevés olyan szülő él szerinte, aki pontosan el tudja magyarázni a gyerekének például a nemi identitások sokszínűségét. Nem egy szülő kereste már meg, akinek transzneműként bújt elő a gyermeke, és kért segítséget.

A nem- és névváltoztatás jogi értelemben teljesen lehetetlenné vált a kormányzat tiltó szabályozása miatt 2020. május 29. óta.

Ha valaki az orvosi tranzíció megindítását tervezi, klinikai szakpszichológusi szakvéleményt kell kiállíttatnia, ezt követően pedig szakpszichiátriai vizsgálaton is át kell esnie. A probléma itt is ugyanaz: nagyon kevés a területen járatos szakember. "Egy kezemen meg tudom számolni, hány transzegészségügyben járatos klinikai szakpszichológus van Magyarországon, szakpszichiáter pedig még kevesebb, akik szakvéleményeket állítanak ki." Csak ezeket követően kezdődhetnek meg a különböző nemi megerősítő orvosi beavatkozások (hormonterápia, majd 6-12 hónap múlva bármilyen nemi megerősítő műtét). A folyamat nem olcsó, jellemzően ezeket mind magánúton kell elvégeztetni itthon vagy külföldön.

Az interjú május 17-én, a Nemzetközi Homofóbia, Transzfóbia és Bifóbia Ellenes Világnapon készült.