„Klubrádió
Megbeszéljük...

Perintfalvi: Magyarország nem Orbán Viktor 3 millió szavazójáé

10/02/2023 20:47

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Addig kell ellenállásba kezdeni, amíg megtehetjük – véli Perintfalvi Rita. A katolikus teológus, közgondolkodó szerint ellenkező esetben könnyen Oroszországhoz hasonló diktatúra épülhet ki Magyarországon.

2023. február 10. Megbeszéljük - részlet 23.02.10. Perintfalvi Rita
13:40
00:00

Aktív ellenzékiség! – Vagy most lépünk, vagy soha! címmel hosszú Facebook-bejegyzést tett közzé csütörtökön Perintfalvi Rita.

"A közvélemény-kutatások alapján 700-800 ezer ember fordult el a kormánypártoktól az utóbbi időben, akik valamiért az ellenzéki oldalon sem találnak szimpatikus pártokat" – mondta a katolikus teológus, közgondolkodó a Megbeszéljük pénteki adásában. Szerinte a 2022-es választási vereség után az ellenzéki szavazók bizalma is megrendült az erőtlennek bizonyult pártokban. Ezt pedig közöny formájában nyilvánul meg. Perintfalvi úgy véli, a közöny nagyon veszélyes, mert éppen azt használják a diktatórikus törekvésű emberek.

Párhuzamként mutatta be Putyin Oroszországát, ahol üldözik és bebörtönzik aziokat az embereket, akik kritikát mernek megfogalmazni a kormánnyal szemben. Ellenállásnak Oroszországban nem, vagy csak alig maradt módja. Hozzátette, "mi egy autoriter rendszerből egy totalitárius rendszer felé léptünk, és egyértelműen látszik, hogy ez Orbán Viktor célja". Ezt bizonyítja az is, amikor a magyar miniszterelnök az orosz-ukrán háború kapcsán nyíltan és egyértelműen az agresszor, Vlagyimir Putyin oldalára áll. "Számomra ez azt jelenti, hogy egy olyan államban élhetünk majd, mint ami ma Oroszország."

Épp ezért, mielőtt ez megtörténne, azelőtt kell mozdulnia az ellenzéknek. Kifejtette ennek módjait: a virtuális térben véleményt formálva, és a közösségeket építve online és a valóságban is. "Az embereknek közösségi élményt kell adni. Mi ezért hoztuk létre barátokkal a Szabadság köreit, amely hétfőn (február 13-án – a szerk.) folytatódik."

Hozzátette, ha ez a kör kiépül, akkor lehetséges más körökhöz is csatlakozni. Szerinte ehhez minden lehetőség adott, mert bár Orbán gazdasági konjunktúra idején kormányozhatott, ennek azonban vége. Ehhez képest a kormány például tavaly áprilisban olyan "tüzijátékokra" szórta el a pénzt, amelyekkel választást nyerhetett. "Üres propagandával azonban már nem lehet jóllakatni az embereket" – tette hozzá.

Az ellenzéki pártok politikusaitól nem zárkózik el, de nem az a feladata, hogy nekik megjelenési felületet biztosítson, sokkal inkább versenyre bírja őket is, illetve megmutassa, mit hiányolnak az ellenzékből az emberek. Perintfalvi nem zárkózik el a politikai pályától, de még nincs világos terve e téren. Legfontosabbnak azt tartja, hogy megértsük, "Magyarország nem Orbán Viktor 3 millió szavazójáé".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Perintfalvi Ritával
2023.02.10., péntek 16:15
Riporter: Bolgár György