„Klubrádió

"A magányos embereket könnyebben vadássza le a hatalom, mint a közösséget" – A Szabadság körei

14/02/2023 20:27

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Szabadság köreinek negyedik beszélgetésén Perintfalvi Rita, Csintalan Sándor és Lakner Zoltán arról beszélgettek, hogy csak közösségbe szerveződve lehet esélye a magányos embereknek, és a szabad sajtónak a hatalommal és propagandájával szemben.

Negyedik alkalommal tartott teltházas estet a Szabadság körei nevű szerveződés, a téma ezúttal a magyar sajtószabadság vs. propaganda volt. Perintfalvi Rita katolikus teológus, közgondolkodó, a Grazi Egyetem oktatójának vendégei Csintalan Sándor publicista, közéleti személyiség, volt politikus és Lakner Zoltán politológus, a Jelen főszerkesztője voltak. A beszélgetést Vicsek Ferenc újságíró moderálta.

"A sajtószabadság nagyon fontos, de nem sokat ér, ha a politikában, a sajtót is befolyásoló közéletben nincsenek meg minimális morális attitűdök" – mondta Csintalan. Arról is beszélt, hogy noha a rendszerváltást követően a kormányzatok előszeretettel igyekeztek a sajtót saját céljaikra felhasználni, olyan "rigid" helyzet, mint ami az Orbán-kormány alatt alakult ki, még nem volt. "Olyan ez az ország, mint az öreg bácsi, akin kitörtek a pedofil hajlamok" – tette hozzá.

Lakner arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz tavalyi választási győzelme kiválóan megmutatta a propagandagépezet működését. A menekültválságra felépített stratégiához hasonlóan az orosz-ukrán háború mentén alakított ki véleménystruktúrát a kormány, amivel választást tudott nyerni. Ilyen módon sikerült a fideszes szavazók Putyin-ellenes részét oroszbaráttá tenni, ami Laknert is meglepte. "Nem szívesen használnám a teljesítmény kifejezést, de elképesztő változásról van szó" – foglalta össze. Úgy véli, azért lehet ennyire erős a propaganda hatása, mert egyetlen, akár hamis álláspontot sulykol folyamatosan, míg a független sajtó nem mondja meg, mit gondoljanak, csak gondolkodjanak. Ehhez az kormánynak minden eszköze megvan, hiszen az állami hirdetéseket, pénzeket arra használja, hogy a saját üzenetei hangsúlyozza. Ugyanez egyénekre levetítve is megfigyelhető: "aki vagyonosabb, annak csok, aki nem annak közmunka".

A beszélgetés további részében a résztvevők felvetéseire reagáltak.

"A magányos embereket könnyebben vadássza le a hatalom, mint a szervezett közösségeket" – mondta Perintfalvi. Megemlítette a Szabadság köreinek korábbi vendégeit: Iványi Gábort, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetőjét, Gábor György vallásfilozófust, Molnár Áront, a noÁr mozgalom alapítóját, Törley Katalint, a Tanítanék Mozgalom vezetőjét, akik szerinte erős magányos harcosok, akiket a hatalom "le akar vadászni". Saját példáját is megosztotta: a választásokat követően áprilisban kezdett aktívan foglalkozni a magyar közélettel, és szinte azonnal feljelentette a magyar katolikus püspöki kar a grazi megyéspüspöknél. Akkor nem sikerült lejáratniuk, most pedig habilitációjára készül, november 17-én jelentette be nyilvánosan témáját, és már november 18-án "bejelentkeztek, hogy meg akarják fúrni" professzori védését. Ez alapján úgy látja, hogy csak együtt építhetjük fel azt a védelmet, amely a hatalom által célpontba helyezett változtatni akaró embereket óvja. "Ne hagyjuk ezeket az embereket magukra!" – hangsúlyozta.